2019

Fotoalbum van 2019

Heb jij misschien nog leuke foto’s voor ons? Stuur ze dan naar webadmin@surtout.nl en misschien zie je ze de volgende keer wel hier op de site staan.
De foto’s staan hier in Google’s Photo en Google+. Die foto’s zijn verkleind om ze lekker snel te kunnen bekijken, maar als je een foto wilt gebruik om te laten afdrukken geeft dat het beste resultaat met de originele, niet verkleinde foto. Ik heb bijna alle originele foto’s nog en kan je die naar behoefte ter beschikking stellen. Mail me dan even.

Stuur ook even een mailtje als je er bezwaar tegen hebt dat jouw gezicht op een van de foto’s van deze pagina staat.

Stropkentoernooi, 22 december – België

GENT – Enno en coach Enli waren in het ’s werelds oudste nog in gebruik zijnde schermzaal. Enno doet verslag:


Gisteren schermde ik in Gent bij het Stropkentoernooi.

Het toernooi had 19 deelnemers waarvan ik er 1 was. Er werden twee poules geschermd en in totaal verloor ik er maar 1 met 3-5. De eliminaties gingen er goed en ik won met een erg overtuigende stand: 15-0 en twee keer 15-7. De finale schermde ik tegen dezelfde schermer waar ik eerder van had verloren, dus ik werd wel een beetje nerveus. Maar het ging beter dan ik had kunnen hopen, en ik won met een verrassende stand van 15-7. Mijn coach was toen Enli en zij heeft mij heel erg geholpen! Mijn uiteindelijke plaats was 1e van de 19 deelnemers.


Gefeliciteerd Enno, mooie resultaten en een leuk verslag! Dank je wel.

Hier de foto’s.

JeugdPuntenToernooi, 21 december

APELDOORN – De december JPT is traditioneel weer door Surtout georganiseerd. Wedstrijdcommissaris Rob heeft voor de opbouw en afbouw van de zaal medewerking gekregen van leden en ouders van leden, daardoor liep alles op rolletjes!

Door intensief coördinatiewerk van de wedstrijdcommissaris speelden er maar liefst 13 Surtout leden mee, ook een aantal voor de eerste keer!

Hier de foto’s en het filmpje.

Europese Cadet Circuit (ECC), 14 december – Oostenrijk

MÖDLING – De mannen hebben zich kranig verweerd op dit niveau. Beide 1 wedstrijd gewonnen in de poules en een aantal close calls. Ze hebben zich helaas niet meer verder kunnen kwalificeren. Ze eindigden op de 2e en 3e plek van de 5 meespelende Nederlanders. Jasper op de 141e plek en 144e plek.

Hier de link naar de foto.

WereldKampioenschap kwalificatietoernooi, 8 december – Polen

SOSNOWIEC – Dit was een zwaar toernooi voor Dirk-Jan en Quinton. De wereldtop was aanwezig om zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen. Dirk-Jan was de hoogst eindigende Nederlander, Quinton de laagst eindigende. Ze bereikten respectievelijk de 96e en de 147e plek.

Hier de link naar de foto.

Nationaal circuit u17, u20 en senior sabel, 1 december – België

GEMBLOUX – Enli was ook hier present, hier haar verslag:


Zondag vroeg vertrok ik met mijn ouders om in Gembloux, België, te gaan schermen. Deze ervaring was heel anders dan in Breda. In een stampvolle zaal schermden we eerst twee poule rondes. Tussen die rondes en de drie eliminaties die erop volgden was telkens een erg lange pauze omdat de lopers werden gedeeld door veel schermers. Het was dan ook een grote uitdaging om tussendoor warm en wakker te blijven. De finale mocht ik schermen tegen degene van wie ik twee keer had verloren in de poules. Mijn gedrevenheid om haar deze keer wel te verslaan was net niet genoeg en na een hele spannende partij verloor ik met 13-15. Hopelijk zie ik haar volgende keer weer om de score om te draaien!


Heel mooi resultaat! En inderdaad, volgende keer andersom!


Zilveren Wapens – 30 november

BREDA – Enli deed mee met dit sabeltoernooi. Hier haar verslag:


Zaterdag heb ik geschermd bij de zilveren wapens in Breda. Er was een redelijk grote opkomst aan vrouwen, waardoor we twee poules konden maken. Deze wedstrijd ging bij mij erg lekker en gecoacht door Yoslier won ik alle eliminaties. Met een score van 15-8 in de finale pakte ik uiteindelijk de eerste plaats.


Gefeliciteerd Enli, grote klasse!


Sport van de Maand – introductie in bijzondere sporten, november

APELDOORN – op de site van Accres staat:

Sport van de maand bestaat al 25 jaar en is dé manier voor basisschoolkinderen om op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met verschillende sporten en sportverenigingen uit de omgeving van Apeldoorn. Door deel te nemen aan verschillende sporten kunnen je kinderen ontdekken welke sport het beste bij hen past. Er is keuze uit meer dan 25 verschillende sporten!

Kilian en Quinton hebben de 4 kennismakingsclinics in een door Accres geregelde gymzaal gegeven. Er zijn al 2 kinderen lid geworden en beginnen binnenkort met de schermlessen op de trainingsavond.

Hier de foto’s.


Invitatietoernooi bij s.v. ESTEC Fencing Club, 23 november

NOORDWIJK – Christian kreeg een uitnodiging voor deelname aan het door de s.v. ESTEC Fencing Club georganiseerde invitatietoernooi. Hier zijn verslag:


Het “European Space Research and Technology Centre” (ESTEC) in Noordwijk heeft een eigen schermclub.

Deze organiseert jaarlijks een invitatietoernooi waar ik als recreatief schermer ooit een keer op de uitnodigingenlijst ben terecht gekomen.

23-11 mocht ik me weer aan allerlei veiligheidsprotocollen onderwerpen om toegang te krijgen tot de schermzaal.

Het toernooi is goed georganiseerd, het is gezellig en …. er zijn scheidsrechters.

Op sabel waren er 8 heren van jong tot leeftijdsloos en 1 dame.

Er waren 2 voorrondes met 2 poules, waarbij ik 2 keer in de grootste poule belandde (totaal één verliespartij 5-4).

Alleen in de finale verloor ik mijn eliminatie. En bij ESTEC hebben ze dikke bekers, zie de foto.

Christian.


Clubtraining, 20 november

ZUTPHEN – Op een gewone door-de-weekse training voor de gevorderde (wedstrijd-) schermers werd een warming-up gegeven die direct met schermen te maken heeft: snelle pasjes en korte sprints. Niet makkelijk uit te leggen, kijk maar even naar de filmpjes!

Hier staan de foto’s en filmpjes


Nationale Trainingstage, 9 & 10 november

ARNHEM – Gisteren en vandaag is de Italiaanse sabel bondscoach Cosimo Melanotte in Nederland. De sabel top van Nederland was hier voor uitgenodigd. Voor onze vereniging zijn dat: Enli, Jasper, Enno, Thijmen, Quinton en Dirk-Jan. Yoslier en Georges waren ook aanwezig en namen ook stukjes training over. Het was voor iedereen een leerzaam weekend. Hier de link naar foto’s en filmpjes.

2019 Sword of Solingen, 9 november – Duitsland

SOLLINGEN – Enno speelde mee met de U13 en de U15. Daar allemaal tegenstanders die respectievelijk 1 en 3 jaar ouder zijn dan Enno. Hier zijn verslagen:


Vandaag schermde ik in Solingen, Duitsland bij de U13. De poule ging erg goed; ik had alles gewonnen en het hoogste aantal tegenpunten was 3. Mijn score op dat moment was 2e. De eerste eliminatie werd ik vrijgesteld en de tweede won ik zonder problemen. Mijn derde was tegen een schermer die ik kende, een hele goede en ik wist dat het moeilijk zou worden. Na de pauze stond het 4-5 voor hem en na en een tijdje stond het 6-9 voor hem! Ik kwam terug maar verloor met 9-10. Ik werd 5e.


Ook schermde ik in de U15. De poule ging weer erg goed; ik won alles en ik stond derde waardoor de eerste eliminatie werd vrijgesteld. Mijn tweede eliminatie was tegen een jongen van mijn poule maar ik kreeg meer tegenstand dan ik had verwacht maar ik won toch met 15-12. Daarna schermde ik tegen iemand waar ik altijd van won, maar het werd moeilijker omdat ik mijn gedachten er niet helemaal bij had en ik steeds vermoeider werd waardoor ik verloor met 12-15. Ik werd uiteindelijk weer 5e


Hier de link naar meer foto’s.

Train de trainer, 5 november

ZUTPHEN – Regelmatig komen de trainers bij elkaar om getraind te worden in het geven van schermles.

Gisteren waren alle trainers van Surtout weer bij elkaar. Onder Leiding van Maître Georges werd er training gegeven aan onze schermers. We gaan dit elke eerste dinsdag van de maand organiseren. Het doel is tweeledig aldus Georges; de trainers krijgen zo de gelegenheid om hun vaardigheden te verbeteren en zo nog een betere trainer te worden en voor de schermers een leuke training die erg veelzijdig is van de diverse trainers.

Hier een sfeer impressie van de schermles.


De hoofdtrainer met alle trainers…

en met alle schermers erbij

Club equipe toernooi, 29 oktober

ZUTPHEN – Vandaag de eerste gemengde equipewedstrijd nieuwe style voor alle leden.

Met succes zijn in Zutphen de club gemengde equipe wedstrijd geschermd met vier equipes. Met deelnemers uit alle drie vestigingen.

De score wordt als volgt berekend: Eerste cijfer zijn de punten die je verdient bij de onderlinge partijen. Bij winst 3 punten, bij gelijkspel 2 punten en bij verlies 1 punt. Het tweede cijfer is het aantal treffers die gemaakt zijn.

Stand:

Dirk Jan 26 – 58

Enli 24 – 54

Quinton 23 – 43

Enno 21 – 47

Jasper 21 – 43

Thijmen 20 – 50

Georges 17 – 43

Rob 15 – 37

Christiaan 14 – 41

Willem 12 – 27

Iris 12 – 26

Carlo 11 – 25

Hier de foto’s. Met grote dank aan de organisator Georges en fotograaf Rob!

2019 Sabre Intensiv, 26 en 27 oktober – Duitsland

KIRCHLENGERN – Enno speelde hier een mooie wedstrijd – hij behaalde goud!

Hier zijn verslag:


Gisteren schermde ik in Kirchlingern, Duitsland. Er waren in totaal 15 mensen en de organisatoren besloten om er 1 grote poule van te maken, zelf vond ik het erg chaotisch. Op papier ging de poule erg goed: 1 van de 15 verloren. Voor mijn gevoel schermde ik erg slordig en dat gevoel bleef bij mij tot de finale tegen een Roemeense jongen. De finalestand werd 10-9. Eerste plaats


Dank je wel Enno voor het verslag en reuze gefeliciteerd met je mooie resultaat!

De dag erna werd er op hetzelfde toernooi equipe geschermd. Ook daar deed Enno aan mee. Hier zijn verslag:


Vandaag schermde ik wéér in Kirchlingern voor de equipe wedstrijden. In totaal waren er drie equipes en elk equipe won 1 partij, onze equipe was tweede met het aantal punten en we kwamen in de finale terecht. Het gevoel dat ik slordig schermde was vandaag nog steeds bij me, waar ik niet erg blij mee was. Ik sloot de equipe met 8 punten achterstand maar we verloren met 40-45. Onze equipe werd vandaag tweede.


Prima plek Enno, veel gespeeld en ervaring opgedaan dit weekeinde! 
Foto’s van dit toernooi en het ECC evenement in hetzelfde weekeinde staan hier.

Europese Cadet Circuit (ECC) Londen, 26 en 27 oktober – Engeland

LONDEN – Thijmen individueel en equipe tijdens ECC Londen.

Ik hoop hier een verslag te kunnen plaatsen, geschreven door Thijmen over beide dagen.

Foto’s van dit toernooi en het Sabre Intensiv op dezelfde dagen staan hier.

Karel Keizertoernooi, 20 oktober

NIJMEGEN – Vandaag het Keizer Kareltoernooi in Nijmegen. Onderstaand verslag is overgenomen van Facebook: dank je wel Ria Faas.


Dirk-Jan Bouwman, Robbert Goossens, Christian van Haselen, Thijmen Schreuder en Quinton Faas doen mee bij de heren.

Bij de dames waren 2 Surtout schermers: Enli Chiang en Iris van Viegen.

In de poules winnen Dirk-Jan, Robbert, Quinton alle partijen, Christian won 2 partijen en Thijmen wint er 1.

Dirk-Jan en Robbert zijn vrijgesteld en Quinton wint zijn 1e partij met 15-11.

Helaas verliest Christian met 15-6 en Thijmen met 15-3.

Dirk-Jan wint de T16 met 15-7.

Quinton wint de T16 met 15-6.

Robbert wint de T16 met 15-4.

In T8 wint Dirk-Jan van Jimi met 15-8.

In T8 wint Robbert van Daniel Nivard met 15-8.

Helaas verliest Quinton met 15-9 van Béla Roesink.

In de kwart finale verliest ook Dirk-Jan van Bela.

Robbert verloor helaas ook in de kwart finale van Bote.

Einduitslagen: Robbert 3e, Dirk-Jan 3e, Quinton 6e, Christian 20e en Thijmen 27e.

Bij de dames waren 2 Surtout schermers aanwezig: Enli Chiang en Iris van Viegen.

In de poule wint Enli alle partijen, helaas wint Iris er geen. In T16 is Enli vrijgesteld en verliest Iris met 15-4.

Enli wint in T8 van Vera Buitenhuis, zusje van haar grote concurrent Marleen, met 15-2.

In de halve finale pakt zij de winst met 15-13 van Lisa van der Linde.

In de finale wist Enli overtuigend de gouden medaille binnen te slepen met 15-4.

Einduitslagen: Enli 1e en Iris 13e


Iedereen hartelijk gefeliciteerd met de uitslagen.
Hier de foto’s. Ook geleend van Facebook.

Grote Prijs Stad Leuven, 12 oktober – België

LEUVEN – Het is alweer de 12e keer dat dit toernooi plaatsvindt met deze keer deelname van Enli en Thijmen.

Enli had een sterke start en scoorde heel goed in de poule. Slechts 1 tegenstander was sterker. Er werd echter nog een poule geschermd en dat ging minder goed. Door de resultaten in de eliminaties viel ze net buiten de prijzen en kwam daarmee op een 5e plek terecht.

Thijmen speelde ook sterk met in de 1e poule 2 verliespartijen en in de 2e poule 1 slechts 1 verloren partij. Door dit resultaat was hij vrijgesteld van de eerste eliminatie. Daarna volgden een hele reeks succesvolle eliminaties, pas in de finale kwam Thijmen een nog sterkere tegenstander tegen. Hij bereikte daarmee de 2e plek, gefeliciteerd Thijmen!

Zie hier de foto’s, er is ook filmmateriaal met Enli en de finale met Thijmen. En hier de details het toernooi.

Wereldbeker satelliet toernooi, 28 & 29 september – België

GENT – Enno speelde op zaterdag met de U-14 mee en op zondag namen Enli met de dames senioren en Dirk-Jan en Quinton met de heren senioren deel aan het wereldbeker satelliet toernooi. In het wereldbeker toernooi moeten de schermers punten verzamelen om zo voor de WK gekwalificeerd te worden. Dus het is een heel zwaar toernooi.

Enno speelde op zaterdag en maakte onderstaande verslag:


Gisteren schermde ik in de Flemish Open in Gent. Ik had de moeilijkste poule: de nummer 1 en de nummer 5. Na de poule stond ik 6e en was ik vrijgesteld van de eerste eliminatie. De eerste partij die ik daarna moest schermen was tegen Art Prossé, ik had nog nooit van hem gewonnen. Ik had daarna met veel (in)spanning gewonnen met 15-14. De volgende partij was tegen Floris de Smet, hij was lang niet zo goed als Art en ik had gewonnen met 15-6. Matthieu Brillaud was mijn volgende hindernis en hij was wel heel goed. De uitslag werd 15-13. De finale was tegen David Sagardi, en ik verloor weer van hem met 8-15.


Geweldig Enno, een hele mooie podiumplek: zilver! Gefeliciteerd!

Op Facebook is “Nederlands Schermnieuws” altijd heel goed geïnformeerd en kan ook goed schrijven. Zie hier wat er over Enno geschreven is:

Ook was er een equipe toernooi waar Enli aan meedeed. Weer op Facebook bij “Nederlands Schermnieuws” staat dat bij: Sabel Mixed Teams.

Hier het persoonlijke verslag van Enli:


Afgelopen zaterdag heb ik in Gent equipe geschermd met als teamgenoten Mandy Claessens en David Gardenier uit Amsterdam. Van de 16 teams waren er ook teams bij uit Zwitserland, Tsjechië en Frankrijk. Na de poules stonden we met 0 winstpartijen 13e. Onze eerste eliminatie verloren we tegen het Zwitserse team (dat bestond uit 4 hele grote mannen) met 28-45. Gelukkig werd alles uitgeschermd. Hierdoor kregen we toch nog de kans kregen om tot 9e plaats te klimmen. Het was een ontzettend leuke wedstrijd, maar na 8 partijen tot de 45 waren we allemaal doodop!


Dank je wel Enli, leuk verslag en wat een uitputtingsslag!


Op zondag speelden Enli, Dirk-Jan en Quinton.

Nederlands Schermnieuws heeft het  hier weergegeven (FB).

Sabel heren senioren

In de poule won Quinton twee partijen. Dirk-Jan won één partij waardoor hij helaas niet door kon. gingen door naar de eliminaties. In de T64 verliest Quinton zijn eliminatie. Quinton verliest met 15-6 van de Argentijn Stefano Ivan Lucchetti. Resultaten 62. Quinton Faas, 72. Dirk-Jan Bouwman

Sabel dames senioren

Enli wist helaas geen poulepartij te winnen waardoor ze op de 57e plek eindigde.

Hier de foto’s van de vader van Enli en Enno op beide dagen. En hier de link naar de uitslagen.

International Oetter Sabre Cup, 21 & 22 september – Duitsland

MÜLHEIN AN DER RUHR – Aan de eerste dag deden van onze club mee: Isabella, Dirk-Jan en Quinton.

Dirk-Jan haalde een podium plek, hij kreeg een bronzen beker mee naar huis; gefeliciteerd!

Isabella kon zich vanuit de poules kwalificeren voor de eliminaties, Daar kwam ze uit tegen nummer 3 van de poules. Ze kon daar helaas geen winst uit halen. Hierdoor eindige ze als 14e.

Quinton kwam in de 3e eliminatie Dirk-Jan tegen. Daar was Dirk-Jan sterker en won. Quinton eindigde hiermee op de 7e plek.

Zondag spelen: Enli, Enno, Christian, Thijmen, Dirk-Jan en Quinton.

Podiumplekken voor:

Enli – brons

Enno – brons

Dirk-Jan – Zilver

Enorm gefeliciteerd allemaal!

Eerst even een persoonlijk verslag van Enno:


In Mühlheim werd ik derde van de 25 schermers onder de 13. De poule ging heel goed: ik won alles met 5-1 of 5-0. Daarna stond ik op de ranglijst 1e. Bij de eerste eliminatie voelde ik veel adrenaline, toch won ik met 10-1. Daarna speelde ik met Mika Schiffer, hij had vorig jaar Dormagen van mij gewonnen. Tijdens de partij was ik heel gespannen maar won met 10-5. De halve finale verloor ik met 8-10. Ik werd derde.


Dank je wel Enno, mooi zo te lezen hoe je het ervaren hebt. En gefeliciteerd met je podiumplek!

Onderstaande verslag komt van Facebook. Daar heb ik de tekst overgenomen die over onze leden gaat. Bron: Nederlands Schermnieuws

Bij de sabel meisjes U20 deden ze een poule met alle 8 schermers bij elkaar.

Enli  won hier alle 4 partijen. Bij de T8 wist Enli haar partij tegen Breer ruimschoots te winnen met 15-5. In de halve finale moest ze tegen Weiland (GER). Hier had ze in de poule nipt van verloren (5-4). De partij bleef lang redelijk spannend, maar ook in de eliminaties verloor Enli met minimale achterstand (15-13). Resultaat: Een 3e plek voor Enli Chiang.

Bij de sabel mannen senioren deden Christian, Dirk-Jan en Quinton mee. Ik hun poule wonnen ze 1 (Christian), 2 (Quinton) en 4 (Dirk Jan) partijen. Bij de T16 moest Quinton tegen Polak(NL). Dit werd gewonnen door Quinton. Christian moest tegen Wrase (GER) en verloor dit met 15-8. Dirk-Jan won zijn eliminatie tegen Karl (GER) met 15-6. In de T8 zat het de Nederlandse jongens weer niet mee. Quinton en Dirk-Jan moesten tegen elkaar! Dit werd gewonnen door Dirk-Jan en in de halve finale maakte hij er een waanzinnig spannende partij van. Met 15-14 wist hij zichzelf naar de finale te schermen. In de finale was Camus hem nèt te slim af en met 15-12 werd Dirk-Jan tweede. Resultaten: een 2e plek voor Dirk-Jan Bouwman. Quinton op de 7e plek en Christian op de 11e plek.

Thijmen deed mee in de categorie U17. In de voorronde won Thijmen er 1 en ging daarmee door naar de T32. Thijmen moest tegen Pelz en wist, ondanks de veel hogere ranking van zijn tegenstander veel weerstand te bieden. Hij verloor uiteindelijk toch, maar met 15-13. Resultaat: Thijmen eindigt op de 21e plek.

Enno Chiang deed mee bij de U13 categorie. Hij ging vlammend van start door alles in zijn poule te winnen. Bij de T32 had hij een vrijstelling en bij de T16 versloeg hij Stahmann (GER) met de bijzondere score van 10-0 (!). Ook bij de T8 had hij geen moeite met zijn tegenstander. Met 15-5 versloeg hij Schiffer (GER) en ging vol vertrouwen de T4 in. Hier werd het hem echter erg lastig gemaakt door Hahn (GER). Hahn had ook alles gewonnen in zijn poule en kon in zijn thuisland Enno de baas zijn. Enno verloor met 10-8. Resultaat: Een 3e plek voor Enno.

Hier een paar foto’s. Heb je nog meer foto’s die je hier wilt delen: stuur ze me: webadmin@surtout.nl

JeugdPuntenToernooi (JPT), 21 september

TILBURG – Onze wedstrijdcommissaris Rob was ter plekke, hier zijn verhaal:

Van Surtout waren er drie schermers, nl: Lars, bij de Cadetten, Ekatherina bij de kuikens en Jasper als scheidsrechter.

Het leuke van het JPT is dat je elke maand een wedstrijd hebt bij een club in Nederland en je op den duur dus iedereen kent. Het is dan ook erg leuk om elkaar weer te zien en maandelijks elkaar uit te dagen op de loper.

Elke punt die je scoort telt en voor een gewonnen wedstrijd krijg je 15 punten. Zo spaar je dus punten en krijg je bij 250 punten al een diploma en bij 1000 punten een mooi embleem voor op je schermpak.

Dit keer deed Ekatherina voor het eerst weer mee, ze won twee wedstrijden en verloor de overige maar daar scoorde ze dus wel punten. Lars deed het ook goed, met een paar hele mooie acties en mooie wedstrijden. Je ziet dat hij gegroeid is en eigenlijk nu al klaar is voor de wedstrijden buiten het vertrouwde JPT. Dat JPT is daarom ook een goede kweekvijver om schermen te leren, omdat de scheidsrechter ook uitlegt wat je fout doet bij elk punt, en daar leer je weer van.

Vanaf dit jaar moet elke wedstrijdschermer een keer als scheidsrechter optreden op het JPT. Dit doen we omdat je dan kan voelen hoe moeilijk het soms is om een punt te zien. Je leert ervan en je helpt de jonge schermers. Dit keer was het Jasper zijn beurt. Een hele ervaring, maar hij vond het leuk!

Het zou mooi zijn als er nog meer schermers naar het JPT gaan omdat je dan echt een hele leuke dag, lekker sportief bezig bent en veel leert. Elke JPT is van 13.00 tot 16.00 uur en ook Surtout gaat dit weer organiseren. In december zullen wij er weer een mooi toernooi van maken en we hopen dat jullie allemaal mee doen.

Groeten Wedstrijdcommissaris

Europese Cadetten Circuit (ECC), 8 september – Polen

KONIN – Onze cadetten Jasper en Thijmen zijn een kleine 1000 km naar Konin gereisd. Daar was vrijdag de wapencontrole. Zaterdag vonden de wedstrijden plaats.

Jasper en Thijmen zijn nu in de leeftijdscategorie van de cadetten en daarom kunnen ze nu voor het eerst meedoen met het ECC. Dat circuit bestaat uit een aantal wedstrijden in heel Europa. Met de punten die je er mee behaalt kun je je proberen te kwalificeren voor deelname aan de Europese Jeugd Kampioenschappen (EJK).

Jasper en Thijmen haalden in de poules helaas niet voldoende punten om met de eliminaties mee te mogen doen.

De vader van Jasper heeft fraaie foto’s en filmpjes gemaakt.

SISTA toernooi, 14 september

AMSTERDAM – Surtout was vandaag aanwezig met: Enno, Jasper, Thijmen, Enli, Dirk-Jan, Quinton en Christian. Het is een kwalificatietoernooi voor de EK, dus het gaat er keihard aan toe. Desondanks wonnen we toch maar liefst 2 podiumplekken!

 

Enli won goud bij de senioren dames

Enno won zilver bij de pupillen gemengd

Gefeliciteerd beiden, knappe prestatie!

Hier het verhaal van Enno over deze dag:


Ik schermde vandaag bij Sista Amsterdam.

Ik had bij het inschermen niet erg het gevoel dat ik goed schermde, al verloor ik in de poule maar 1 partij van een Spanjaard met 1-5. Daarna hadden we een twééde poule, met ongeveer dezelfde uitslagen, al ging het voor mijn gevoel toch beter. Mijn eerste eliminatie was tegen Sil Kowalcyk, ik had die gewonnen met 15-5. Daarna kwam ik in de finale tegen de Spanjaard, omdat ik de eerste twee partijen met 1-5 verloren had ik minder vertrouwen dan normaal. Na een spannende partij verloor ik toch met 10-15.

Ik ben erg tevreden over mijzelf.


Dank je wel Enno, leuk te lezen hoe je zo’n toernooi meemaakt.

Bij de heren senioren eindigde de beste Nederlander op de 18e plek. Dirk-Jan eindigde op de 27e plek, Quinton op de 37e plek, Christian op de 48e plek, Jasper op een gedeelde 51e plek en Thijmen op de 54e plek.

Detailuitslagen van: de dames senioren, de heren pupillen en de heren senioren.

Hier de foto’s van de ouders van Jasper en Enli en Enno, waarvoor hartelijke dank!

Jaarlijkse barbecue, 6 september

TEUGE – Ook dit jaar waren we weer te gast in de fraaie hangar van Special Air Services/Yellow Wings. Dit keer was er bingo georganiseerd door de moeders van Dirk-Jan en Quinton en Kilian, met prachtige prijzen beschikbaar gesteld door diverse ouders.

Yvonne en Ria zorgden voor spannende momenten tijdens de barbecue. Onder het genot van een goed stukje vlees, verse groenten en ander lekkers was er alle tijd om bij te praten.

Hier de sfeerfoto’s.

8e Lothar-Günther-Gedächtnisturnier, 11 augustus – Duitsland

GIESSEN – Christian deed mee met dit toernooi en eindigde op het podium! Hier zijn verhaal:

Op de Duitse schermsite vond ik een toernooi in Duitsland; het “8e Lothar-Günther-Gedächtnisturnier” in Giessen.

Ik besloot daar mijn laatste vakantiedag actief af te sluiten en om te checken of er nog wat was blijven plakken van de lessen van mijn maîtres.

Na dik 300 km kwam ik veel te vroeg aan. Ik passeerde glansrijk de materiaalcontrole en had ruim de tijd om mijn aanstaande tegenstanders te zien warmschermen. Ze waren in ieder geval verre van veteraan, de oudste was uit 1992.

Er waren geen andere Nederlanders, ook niet op de andere wapens. De sabelschermers vonden het wel chill, een echte Nederlander op hun toernooi; elke keer dat ik werd opgeroepen was het toevoegsel “aus Die Niederlände”.

Van de 18 inschrijvingen bleken er 13 over.

Ik was geplaatst in een poule van 7 en won 3 van mijn partijen. Op het tableau was ik nummer 6 en ging lekker door het midden van het toernooi naar plaats 3. In “die Halbfinale” verloor ik van de uiteindelijke winnaar met 15-8.

Voor de prijsuitreiking ben ik gauw mijn oranje jasje uit de auto gaan halen, dat ik van Georges heb gekregen voor eventuele podiumsituaties op internationale wedstrijden.

Met een huge bronzen medaille, een Urkunde én een fles bier rijker, terug naar Die Niederlände.

Met vriendelijke groet, Christian


Hartelijke dank voor je leuke verslag en gefeliciteerd met je podium plek! Met foto.


Pärchen-Cup toernooi, 7 juli – Duitsland

BOCHUM – Enli en Christian hebben individueel en in team verband gespeeld.

Als team hebben ze de 2e plek weten te bereiken! Hulde! En Enli eindigde in de individuele wedstrijden op de 3e plek!

Hier het verslag van Enli:

Afgelopen weekend hebben Christian en ik in Bochum op het Pärchen Cup geschermd. Ik ben na een spannende halve finale, waarbij het 10-15 werd, derde geëindigd. Na de individuele wedstrijden was er een team evenement, waarbij elk team, dat uit een jongen en een meisje bestaat, tot 20 punten tegen elkaar moet schermen. Hier hebben Christian en ik de andere schermers terug kunnen pakken. Wij hebben vier partijen gewonnen en van de winnaar verloren met 19-20. Al met al ontzettend blij met onze 2e plaats.


Dank je wel Enli en gefeliciteerd met je mooie resultaat alleen en samen met Christian. Wat moet het bloedstollend spannend zijn geweest, die 19-20 partij…

Hier de podiumfoto

NJK, 8 en 9 mei

ALKMAAR – Dit is het toernooi waar al onze jeugdleden het hele jaar naar toe hebben gewerkt! Voor sommigen hun eerste ervaring met dit toernooi: best indrukwekkend qua omvang, strenge regels enz. Maar op dag 1 hebben onze jongste dames zich van hun best kant laten zien. Het hele Sabel Dames Benjamin podium was gevuld met onze Surtout leden! Ook dank aan de ouders die de jonge jeugd heeft meegeholpen.

Allemaal van harte gefeliciteerd met jullie mooie resultaten!

De deelnemers op de 1e dag waren: Adriana, Aize, Ekatherina, Enli, Enno, Isabella, Jasper, Julian en Thijmen.

Uitslagen:

Het is bijna niet te geloven, maar we hebben deze dag 3 Nederlands Kampioenen Sabelschermen in onze club!

Foto’s en filmpjes:

Deze 2e dag spelen van onze vereniging mee: Dirk-Jan, Enli, Enno, Iris, Jasper, Lars, Quinton en Thijmen.

Uitslagen:

Wat zijn we ook nu weer trots op onze schermers!

Hier de foto’s van vandaag in het NJK album. En het album met de prachtige foto’s gemaakt door de vader van Enno en Enli.

Bekijk ook het interview met Nederlands Kampioen Dirk-Jan.

Samenvattingen van deze NJK staan ook op onze FaceBook en Instagram pagina.

NK Senioren, 25 en 26 mei

ROTTERDAM – Dit is het toernooi waar al onze wedstrijdschermers het hele jaar naar toe hebben gewerkt. Vanuit Surtout deden mee: Enli, Dirk-Jan, Quinton, Robbert en Christian.

De eerste dag hebben Robbert en Christian zich gekwalificeerd voor deelname aan de tweede dag.

De tweede dag begon met poules waarvan de uitslagen gebruikt werden voor het samenstellen van de tableau voor de eliminaties.

Christian speelde tegen Robbert en verloor met 7-15. Christan vertelde me met een brede grijns dat hij lekker gespeeld had, maar helaas verloren.

Enli speelde winstpartijen in de eliminaties tegen: Tirslain Jansen (15-6), Yeleen Terleth (15-9) en Laura Talbot (15-12). Hiermee is Enli in de finale terecht gekomen. Die zal ze spelen tegen Marleen Buitenhuis.

Quinton speelt zijn eerste eliminatie tegen David Gardenier. Quinton wint met 15-10. Daarna komt hij Robbert op het tableau en op de loper tegen. Ook nu is het jammer dat ze zo vroeg in het toernooi al teamgenoten tegenkomen. Robbert is te sterk voor Quinton en hij wint met 15-9.

Robbert speelt daarna een eliminatie tegen Bote Schaafsma. Die kan Robbert helaas niet winnen, het wordt 15-12 voor Bote.

Dirk-Jan speelt winstpartijen in de eliminaties tegen Paul Water (15-4), Teun Plantinga (15-14) en Bela Roesink (15-14). Een aantal keren dus heel erg spannend! De finale heren sabel is  Dirk-Jan tegen Bote Schaafsma.

In de finale eerst Enli tegen Marleen. Tot de rust bij de 8 punten wist Enli Marleen voor te blijven, echter daarna kon Marleen op Enli inlopen en won uiteindelijk de partij met 15-13.

De laatste finalepartij was die van de heren sabel: Dirk-Jan tegen Bote. Bote bleef Dirk-Jan de hele partij net een punt of paar punten voor. Dirk-Jan lukte het helaas niet het gat te dichten. Dat gat werd uiteindelijk 3 punten waardoor Bote de partij wint met 15-12.

Podium voor bij de dames op de 2e plaats Enli en bij de heren op de 2e plaats Dirk-Jan. Op de 3e plaats staat Robbert.

Quinton eindigt als 8e en Christian als 13e

Van de 1e dag hier de link naar het album dat door de KNAS ter beschikking is gesteld. Daarvoor onze grote dank!

Van de 2e dag hier de link naar het album met de foto’s en filmpjes. Ze staan niet helemaal correct in chronologische volgorde: fototoestel heeft mankementen…

Op Instagram staan ook mooie foto’s van Topsportcentrum Rotterdam, gefotografeerd door Leon Duivenvoorden en Hans Kaho.

Uitslagen: dames sabel – heren sabel

Mini Klauw, 25 mei – België

SINT-NIKLAAS – Nederland was goed vertegenwoordigd met deelname van onze club door: Enli, Enno, Jasper en Thijmen.

Rob – vader van Jasper – was erbij, hier zijn verslag:


Enno en Enli zijn beide eerste geworden in hun categorie bij de Mini Klauw. Jasper en Thijmen beide de derde plaats. Het waren zwaar bevochten plaatsen en mooie wedstrijden. Surtout stond weer in de schijnwerpers!


Bedankt Rob!

Hier de foto’s.

Nederlands Studenten Kampioenschappen, 19 mei

EINDHOVEN – Dirk-Jan deed mee met deze wedstrijd van de NSK. Dit jaar vond het toernooi in Eindhoven plaats. In de finale won hij met 15-0. Dus goud voor Dirk-Jan: gefeliciteerd!

Hier vliegt Dirk-Jan naar de finale 🙂

De link naar de foto’s.

NK Equipe Sabel, 12 mei

APELDOORN – Vandaag is de dag voor de degen equipe schermers. Onze vereniging heeft maar een heel klein aantal schermers op degen, daarmee was er geen equipe mee samen te stellen.

De zaal is aan het einde van de vorige dag weer opgeruimd en rechtgezet om deze dag net zo te beginnen als de 1e dag. Ook deze dag verzorgde onze club de inschrijving van de deelnemers. Nu deed voorzitter Rob het openingswoord waarin hij de vrijwilligers van onze club en de KNAS bedankte. Ook de EHBO en de wapenmeester werden genoemd.

Dirk-Jan en Georges waren 2 zaten in het “Directoir Techniek (DT)”, een soort van geschillencommissie.

En Tycho deed zijn sociale stage op beide dagen door onder andere met de loting te helpen.

Uitslagen staan hier voor de dames en hier voor de heren.

Hier de foto’s en filmpjes gemaakt door Willem. En een leuk time lapse filmpje gemaakt door Quinton van de laatste prijsuitreiking en het opruimen van de zaal.

rtv Apeldoorn heeft een nieuwsreportage-filmpje gemaakt van dit toernooi

Hier een weergave van de gedrukte media: de voorbeschouwing en de nabeschouwing.

NK Equipe Sabel, 11 mei

APELDOORN – Caroline deed vandaag het welkomstwoord en vermelde daarin dat er 2 lintjesdragers aanwezig waren: Georges en Jeroen.

De eerste wedstrijd waarin ons equipe uit moest komen was het team van Scherm Centrum Amsterdam. Het leek er sterk op dat ze koste wat kost ons team wilden verslaan. Nog nooit heb ik zoveel sabels zien breken en maskers in het rond zien gooien. Geen middel werd ongebruikt gelaten, maar het is ze gelukt!
Helaas is het ons heren equipe team (Dirk-Jan, Mike, Quinton en Robbert) dit jaar net niet gelukt de wisselbeker te behouden. 11 achtereenvolgende jaren was de beker in het bezit van de clubs waar Georges les gaf en geeft: Deropement en Surtout. Vandaag heeft Scherm Centrum Amsterdam de winst gepakt en mag daarmee een jaar lang de trofee NK Equipe sabel heren hebben. Hier de uitslagen.

Het dames equipe team (Astrid, Enli, Iris en Roos) is net niet gelukt om op het podium te komen, ze zijn op de 4e plek geëindigd. Voor Iris was het haar eerste NK equipe toernooi, voor Roos haar 3e keer. Astrid en Enli hebben al vaker in onze dames equipes gespeeld.
Memorabel moment was dat Enli met de stand 37-44 niet opgaf maar de wedstrijd naar haar toe trok en in begon te lopen. Punt voor punt kroop ze dichterbij, haar tegenstander geen kans biedend op verweer. Uiteindelijk werd het 44-44 en bleef ze koelbloedig. Trefzeker maakte de beslissende punt en zo wonnen de dames deze wedstrijd. Hier de uitslagen.

 

Hier alle foto’s en filmpjes.

Nog meer film, van de wedstrijd SCA vs Surtout

Jugendpokal Dormagen, 11 en 12 mei 2019 – Duitsland

DORMAGEN – Zaterdag zijn Enno en Jasper afgereisd naar Dormagen. Dat ligt op ongeveer 1:45 vanaf Apeldoorn – dichterbij dan Maastricht. Ze gaan meedoen aan het jaarlijkse Jugendpokal toernooi van die stad: de jeugd beker voor alleen maar sabelschermers.
Hier het verslag van Enno:


Vandaag schermde ik in Dormagen, Duitsland bij de categorie 2007. Het ging bij de pools heel goed en ik won alles met een ruime 5-0 of 5-1. De eerste eliminatie was ik vrijgesteld, daarna won ik een partij met 10-8. De tweede eliminatie won ik weer met 10-8 waarna ik verloor in de finale met 10-8. Bij de categorie 2006 en 2005 werd ik gemengd 5e en bij de categorie 2006 eerste. Uitslag: Eerste prijs bij 2006 en tweede prijs bij 2007.


Dank je wel Enno en gefeliciteerd!

Jasper speelde de 1e dag bij de pupillen en eindigde daar op de 5e plek. De 2e dag schermde hij met de cadetten mee en werd daar 15e.
Hier de link naar de foto’s.

NK Equipe organisatie, zaal ombouwen tot schermzaal, 10 mei 2019

APELDOORN – Na een lange aanloop was het vanavond zover: de zaal kon klaargemaakt worden voor de 2-daagse NK Equipe. Een grote ruimte in het Omnisportcentrum werd met man en macht aangekleed voor het schermtoernooi.

Het bestuur en de vrijwilligers hebben er iets moois van gemaakt: kom maar kijken!

Hartelijke dank aan: Caroline, Astrid, Ron, Suryani, Enli, Jim, Iris, Rob V, Quinton, Alice, Georges, Dirk Jan, Tim, Willem, Joost, Thijmen, Tycho, Roos en Rob H.

Hier de foto’s van de voorbereidingen in de zaal, de avond voorafgaand van het toernooi.

Le Sabre Noir Schermtoernooi, 4 mei 2019 – België

LUIK – Jasper en Thijmen doen vandaag mee bij cadetten en pupillen. 

Hier het verslag van Rob:


Net poules gehad, Jasper 1 gewonnen: was een zware poule, Thijmen deed het prima met 4 gewonnen partijen.

Thijmen in de eerste eliminatie uitgeschakeld met 15-4 en Jasper verloor met 15-7 van de Belgische kampioen.

Mooie wedstrijden en ze hebben weer wat geleerd.


Dank je wel Rob voor het verslag.

Hier de poster en de foto van vandaag in Luik.

Koninklijke onderscheiding voor onze maître Georges Dérop, 26 april 2019

APELDOORN – Hedenochtend heeft het de Koning behaagt onze maître te decoreren met de titel “Ridder in de Orde van Oranje-Nassau“. Onze eigen Georges, als ridder benoemd, wat zijn we blij voor Georges! Hier de samenvatting van de uitreiking van alle lintjes op film door RTV Apeldoorn.

Op het feestje ter ere van deze benoeming werd Georges ook nog tot Ridder geslagen.

Hier alle foto’s en filmpjes. En hier die naar Facebook van Surtout en die van de KNAS.

Surtout en het NK equipe senioren in persbericht voor de kranten

APELDOORN – Het bestuur heeft een persbericht in verband met de organisatie van de NK equipe naar alle kranten gestuurd. Hier kun je dat bericht lezen.

3e Schermtoernooi Alkmaar LUDUS ET GLADIUS, 20 april 2019

ALKMAAR – Enli, Aize, Enno en Jasper namen deel aan dit Schermtoernooi. En met succes! Ze bereikten allemaal een mooie plek op het podium!

Enli heeft een verslag gemaakt van haar wedstrijden:


Gisteren heb ik meegedaan aan het ‘Ludus et Gladius’ in Alkmaar. Ondanks dat de wedstrijd pas 15:00 begon en tot 20:00 (!) duurde was een hele leuke wedstrijd. Het was ook ontzettend gezellig want we waren wel met z’n 5en van Surtout! Mijn partijen gingen de hele dag door heel lekker en ik kwam als nummer 1 uit de poules. De finale heb ik, geholpen door de vele aanmoedigen (en zelfs dreiging van Aize:-), gewonnen met 15-8. Een mooi begin van de voorjaarsvakantie!


Dank je wel Enli en gefeliciteerd met je perfecte resultaat: nr 1!

Enno heeft een verslag gemaakt van zijn belevenissen:


Ik schermde gisteren samen met de senioren bij het toernooi: Ludus et Gladius. In de pool zat ik met 4 andere mensen, van de meeste verloor ik maar tegen Mika Plantinga won ik net een partij met 5-4. Mijn eerste eliminatie was tegen Daniel Nivard. Nooit heb ik zoveel punten tegen hem gemaakt en de stand werd 7-15 voor hem. Daarna moesten we nog alle plekken uitschermen en mijn 2e partij was tegen Jasper Hendriks. Ik verloor van hem met een spannende 11-15. Tegen Aize de Jong verloor ik met een nòg spannender 14-15. In de eliminatie tegen Mika Plantinga won ik met 15-7. De uitslag was 14e bij de senioren. En 3e bij de pupillen.


Dank je wel Enno voor het verslag; jij ook gefeliciteerd met jouw podiumplek. Geweldige prestaties!

Hier de link naar de foto’s.

 

Jeugd Punten Toernooi Utrecht, 13 april 2019

UTRECHT – Aize en Lars zijn gesignaleerd op dit JPT. Er is een filmpje van een reuze spannende poule en nog een leuke foto.

Laat even weten als jij ook op dit toernooi bent geweest en stuur me dan zoveel mogelijk foto’s!

Hier de link naar het filmpje en de foto.

26e DOM-toernooi, 7 april 2019

UTRECHT – Robbert, Christian en Quinton nemen deel aan dit toernooi.

Robbert wint alle wedstrijden in de poule, Christian en Quinton 3 van de 5.

In de eliminaties wint Quinton de eerste, maar verlies van David Gardenier met 15-13.

Christian en Robbert winnen 2 eliminaties, maar moeten daarna in tableau 8 tegen elkaar. Dus geen kans meer op 2 x Surtout op het podium.

In de halve finale wint Robbert van Béla Roessink met 15-11. Daarna de finalepartij tegen Teun Plantinga.

Ook hier wint Robbert! De eindstand is 15-8. Dus goud voor Robbert!

Christian eindigt op de 8e en Quinton op de 12e plek.

Christian heeft ook een live verslag opgestuurd:

In de poule na een vage start met 5-2 en 5-0 verlies, vervolgens toch nog 3 partijen gepakt. Als 10/24 via een gunstige lijn het toernooi in, met 2 winst eliminaties. De lijn richting finale, werd onderbroken door Robbert, ook de uiteindelijke winnaar. In deze partij met name genoten van zijn mooie punten (zie foto).Tevreden met L8.

Dank je wel Christian!

Hier de uitslagen en hier de foto’s.

WK cadetten dames, 7 april 2019 – Polen

TORUM – Enli speelt vandaag het cadetten dames toernooi. Er zijn 82 deelnemers in deze categorie.

In de poule wint Enli 2 van de 6 partijen (met 5-0). Hiermee is ze door voor het tableau 64. Hier komt ze de Franse Lola Tranquille tegen. Deze eerste eliminatie verliest Enli helaas met 6-15. Uiteindelijk is ze hiermee op de 57e plaats terecht gekomen: een hele knappe prestatie!

Hier de link naar de resultaten.

En hier de foto’s.

WK junioren heren, 6 april 2019 – Polen

TORUM – Dirk-Jan speelt vandaag het junioren heren toernooi. Er zijn 147 deelnemers in deze categorie.

In de poule wint Dirk-Jan drie partijen en verliest er drie. Dirk-Jan is hierdoor als 79e gerankt. In het tableau 128 schermt hij tegen de Brit: James Edwards. Deze eerste eliminatie verliest Dirk-Jan helaas met 9-15. Uiteindelijk is hij hiermee op de 86e plaats terechtgekomen: een hele knappe prestatie!

Hier de link naar de resultaten.

2019 XXXIX. Graf-Engelbert-Turnier, 6 april 2019 – Duitsland

BOCHUM – Jasper en Enno nog geen week terug uit Polen doen mee met dit internationale toernooi.

Jasper’s vader heeft leuke foto’s gemaakt en een verslagje geschreven:

Na een mooi bevochten poule en spannende eliminaties wordt het in Bochum een Nederlandse pupillen finale tussen Jasper en Nathan.

Surtout komt 2 x op het podium. Enno is eerste geworden bij de benjamins en Jasper tweede bij de pupillen. De jongens gaan tevreden naar huis.

Dank je wel Rob!

Hier de site met de resultaten en hier de foto’s.

Challenge Wratislavia, 21-25 maart 2019 – Polen

WROCŁAW – Jasper en Enno zijn gisteren vertrokken naar Wrocław, om daar mee te doen aan dit prachtige toernooi. Voor beiden is dit de eerste keer naar zo’n groot buitenlands toernooi. Vandaag is de beurt aan Jasper. Na een zware poule met sabreurs uit HUN, POL, GBR en RUS won hij er 2. In de eliminatie verloor hij helaas van een Hongaar. Jasper is op de 103e plek geëindigd! Mooi Jasper!

Enno won in de poules 3 wedstrijden en zijn eerste eliminatie won hij met 12-11. Zijn volgende eliminatie tegen een sterke Pool verliest hij helaas met 12-7 Hij eindigt op 52e plek. Mooie ervaring mannen!

Hier de foto’s.

Autofactor Bosch Open, 23 maart 2019

DEN BOSCH – Groot succes voor Surtout bij dit schermtoernooi, maar liefst 9 podiumplekken!

  • Enno 1e bij de Benjamins
  • Enno 3e bij de Pupillen
  • Enli 2e bij de Cadetten
  • Enli 2e bij de Junioren gemengd
  • Thijmen 3e bij de Cadetten
  • Dirk-Jan 1e bij de Senioren
  • Dirk-Jan 1e bij de Junioren gemengd
  • Quinton 3e bij de Junioren
  • Christian 1e bij de Veteranen

Hier de verslagen van Enno en Christian:

Enno:

Vandaag schermde ik een wedstrijd in Den Bosch, ik deed mee bij twee categorieën: benjamins en pupillen. Mijn doel was om bij de benjamins een eerste prijs te halen en in de pupillen veel plezier te hebben. Dat ging wel anders: De benjamins was geen verassing: eerste prijs. Er waren ook maar drie mensen. Ik ben heel trots op mezelf over de uitslag van pupillen. In de poule zaten vijf andere mensen en ik verloor er maar één, beter dan ik ooit heb gedaan. Daarna werd ik vrijgesteld voor de eerste eliminatie. Na de pauze moest ik tegen Atilla, ik heb nog nooit van hem gewonnen. Vandaag stond in eerst achter met vier acht, maar met wat coaching won ik met vijftien dertien. De halve finale verloor ik jammer genoeg tegen Nathan. Mijn uitslagen waren eerste en derde��

Christian:

Gewonnen bij de sabel veteranen gemengd na finalethriller 10-9 (foto). Bij de senioren 13e; tweede eliminatie tegen Dirk Jan verloren met 15-7.

Hartelijke dank mannen, voor deze verslagen. Hier de verzamelde foto’s van deze dag. Hebben jullie nog meer foto’s: aarzel niet en stuur ze me toe.

2e Ferrum Vetus, 10 maart 2019

ARNHEM – Christian was bij dit toernooi en doet hier verslag:

Het Ferrum Vetus toernooi voor veteranen (40 jaar en ouder) bestaat uit 5 wedstrijden per jaar. De 4 beste resultaten gelden voor het klassement. In 2018 won ik (voor het eerst) de wisseltrofee in mijn leeftijdscategorie. Gisteren werd deze uitgereikt. (zie foto).

Gisteren was de tweede wedstrijd van 2019. Na een moeizame poule had ik net geen vrijstelling en moest tegen de nr 13, uitgerekend degene waar ik in de poule uniek van verloren had. Toch werd het 10-0 (veteranentoernooien gaan tot de 10). Daarna had ik een eliminatie die met 10-2 ook volgens (mijn) plan verliep. Deze tegenstander heb ik overigens meestal wel moeite mee.

Dat schermen een bijzondere sport is blijkt uit de volgende eliminatie; de Belg waarvan ik in de poule met 5-0 won, elimineerde mij met 10-8. Hij bleek ook de uiteindelijke winnaar. Alles werd uitgeschermd, voor mij ging het vervolgens om de plek 3-4, deze won ik met 10-3. Lekker veel geschermd; 12 wedstrijden in de poule en 4 eliminaties.

Met vriendelijke groet, Christian

Hier de uitslagen en hier de foto van de wisseltrofee.

EK schermen Junioren, 24 februari – 3 maart 2019, Italië

FOGGIA – Vandaag 3 maart, de laatste dag van het EJK in Foggia. Vandaag equipe sabel, het equipe bestaat uit onze leden Dirk-Jan Bouwman en Quinton Faas, samen met Jimmy Buser en Bote Schaafsma van SCA zijn ze de de strijd aangegaan met als eerste partij Rusland, deze verloren ze met 23-45, daarna moesten ze tegen Polen, die partij verloren zij met 31-45, daarna speelden ze tegen Wit Rusland en winnen deze partij naar een spannende eindsprint van Bote! Voor de 13e of 14e plaats moesten ze tegen Bulgarije, deze verliezen ze met 45-40. Dit leverde de 14e plaats op! Morgen weer naar huis en voor Dirk-Jan en Enli voorbereiden voor het WJK in Polen.

24 februari:

De individuele wedstrijden voor jongens Junioren

Zojuist zijn de poules bij de junioren jongens sabel afgerond. Quinton Faas weet helaas geen enkele partij te winnen. Dirk-Jan Bouwman wint er twee (en verliest er één met 5-4!). Dirk-Jan komt één treffer te kort om zich te plaatsen voor de eliminaties.

Hier wat foto’s

Op het toernooi heeft Niki Bruckner foto’s gemaakt. Ik vind dit ook hele mooie foto’s. We mochten de foto’s op onze site zetten. Hier staan haar foto’s.

Ook hebben we foto’s van Erna gekregen, de moeder van Marleen. De foto’s van onze jongens staan hier.

In de Stentor verscheen vanwege de EJK in Italië artikel over Schermen. Daarvoor is Quinton geïnterviewd.

Hier de link naar dat artikel.

Roefeldagen: Enno geïnterviewd door omroep Zutphen , 24 februari 2019

ZUTPHEN – Enno is uitgenodigd voor een interview bij de omroep Zutphen. In de studio is buurtsportcoach Melina Verheij met een aantal jonge sporters om over de roefeldag te vertellen. In fit filmpje is het Enno die ook in Zutphen traint.

Tijdens de sport-roefeldag kunnen kinderen van de basisschool actief kennismaken met allerlei verschillende sporten bij diverse sportclubs en verenigingen in Zutphen.

Hier is de link naar het interview bij de pagina van omroep Zutphen in Facebook

11e Internationale Delftse Tegeltjestoernooi, 24 februari 2019

DELFT – Vandaag werden er individuele en team wedstrijden gespeeld. Er deden maar liefst 7 Surtout leden mee!

Enli (net terug van de EK Italië), Thijmen, Tim, Robbert, Christian, Dirk-Jan en Quinton.

Bij de dames individueel wist Enli een podiumplek te bemachtigen: ze behaalde de 3e plaats!

Er waren 2 teams van onze vereniging, het mannen team (met als teamnaam: “Garçons de Surtout”) eindigde op de 2e plaats! Van harte gefeliciteerd allemaal!

Hier de link naar de foto’s.

Offenes Schüler- und Jugendturnier Wetzlar, 24 februari 2019 Duitsland

WETZLAR – Jasper heeft aan dit toernooi meegedaan. Zijn vader schreef er het volgende over:

Na een lange rit van ruim 330 km kwamen we aan in Wetzlar voor een leuk schermtoernooi. In de ochtend deed Jasper mee met de cadetten. Er verschenen 29 schermers aan de start. Zijn masker werd afgekeurd wat een tegenslag was. We konden een masker huren, maat te klein maar goed het moest maar. Met afgeknepen keel ging hij aan de slag. Het ging stroef, maar met uiteindelijk een 12e plek was het toch nog redelijk goed. Daarna aan de slag bij de pupillen. Er waren 8 schermers komen opdraven. Met een 2e plek als einduitslag gingen we weer terug naar Apeldoorn. Het was een geslaagde dag.

Tot zover het verslag van Rob.

Gefeliciteerd Jasper! Deel al je ervaringen op de club.
Hier de link naar de foto.

EK schermen Cadetten, 22 februari 2019 Italië

FOGGIA – In de categorie dames Cadetten speelde Enli tegen de sterksten van heel Europa. Na een goede poule speelde ze de eliminatie tegen de française Lorina Essomba. Die was net even een tikkie sterker want die ging er helaas met de winst vandoor: 15-10. Enli eindigde op dit Europese toernooi op een mooie 40e plek.

3e Hofstadtoernooi, 18 februari 2019

DEN HAAG – Enli speelt als enige van Surtout mee in dit toernooi en wint de 1e plek.

Hier de foto.

Uitreiking sportpenning 13 februari 2019

APELDOORN – Van onze vereniging viel Enno in de prijzen voor de individuele prestaties: hij had een podiumplek bij een internationaal schermevenement.

Hij kreeg de penning uitgereikt en maakte er het volgende verslag van:

Ik ben heel trots op mijn sportpenning, want dat bewijst dat ik eerste van Nederland was.De locatie was dit jaar op een andere plek: in plaats van het gemeentehuis was het bij het treinstation. Er waren veel mensen bij dus hadden wij moeite om een plekje te vinden. Veel andere mensen trainden heel veel, soms wel 6 keer in de week.Ik was heel blij toen ik mijn penning kreeg.

Tot zover het verhaal van Enno.

Er was ook een uitreiking van de Sportpenning voor equipe schermers (teams), maar die konden niet aanwezig zijn. De penningen worden opgestuurd.
Hier staan de foto’s.

Sport van de maand,  30 januari 2019

APELDOORN –  Een 14-tal kinderen hebben vandaag gekozen voor schermen bij de “Sport van de maand”. In de gymzaal van de school aan de Citroenvlinder kregen ze een kennismakingsclinic van Georges. De kinderen die minimaal 3 keer deze schermclinic hebben gedaan kregen een oorkonde uitgereikt door Astrid en Georges.
Georges kreeg ondersteuning van Astrid tijdens deze Sport van de maand.

Hier de foto’s.

EFC Cadet Circuit,  27 januari 2019 Oostenrijk

MODLING –  Vandaag schermden Enli en Fleur bij de sabel meisjes cadetten. Beide meiden winnen twee partijen in hun poule, maar alleen Fleur plaatst zich voor de eliminaties. Enli heeft de pech om als een van de weinige schermsters met 2 winstpartijen toch in de pouleronde geëlimineerd te worden. Fleur mag schermen bij de T128, maar verliest met 15-4. 

Resultaten: 

101. Fleur van Laer 

108. Enli Chiang

Ik ben nog op zoek naar foto’s van deze dag.

Westfälisches QC-Turnier Aktive, 20 januari 2019 Duitsland

RECKLINGHAUSEN – Enli deed aan dit toernooi mee. Ze eindigde op de 1e plaats! Een geweldige prestatie!

Hier haar verslag:

Ik ben eerste van de 8 geworden! In de poule had ik 6 partijen gewonnen en 1 verloren. De meeste gingen redelijk makkelijk, maar er waren twee dames waar ik meer moeite mee had. Mijn eerste eliminatie ging heel vlot, en ik won met 15-5. Mijn tweede eliminatie won ik met 15-9. Vorig jaar heb ik op deze wedstrijd van haar verloren. De finale won ik net met 15-13. Van deze vrouw had ik in de poule gewonnen met 5-3.

Hier de foto’s van Enli op het podium.

11e Kentener Krokodil Cup, 20 januari 2019 Duitsland

KENTEN (NORDRHEIN) –

Verslag van ouder ter plaatse Rob, vader Jasper:

Vandaag deed Jasper mee aan de 11e Kentener Krokodil cup in Duitsland. Met griep en koorts verscheen hij aan de start. We hadden geen hoge verwachtingen. Na de eerste poule ronde stond Jasper 2de. We kregen het gevoel dat er wat te halen was. De tweede poule ronde verliep desastreus. Jasper won 1 van de 5 wedstrijden waarna hij als 7 de de eliminaties in ging. Daarna ging het gas erop waarna hij in de halve finale met 10-5 verloor. “Met deze derde plaats ben ik tevreden omdat dit het maximaal haalbare was”, volgens Jasper.

Hier de foto’s.

Verslag van Enno, hij speelde in een andere leeftijdscategorie mee en haalde hier ook een 3e plaats! Hier zijn verhaal:

In de Krokodil cup werd ik met een mooie stand van 6-10 derde. Er werden 2 poules gespeeld, de eerste ging ongelooflijk goed. Ik heb alles gewonnen met 5-2 of iets dergelijks, eerste partij heb ik verloren met 2-5, jammer. De tweede ging nog beter dan de vorige: ik heb alles gewonnen met 5-2. In de eliminaties kreeg de tegenpartij geen kans met 10-2. Na die partij had ik een kleine pauze waarna ik het opnam tegen mijn Belgische vriend Ties Devos, gelukkig heb ik gewonnen met 10-7. Schniep was de persoon van wie ik verloor, een hele goede schermer. Einduitslag: 3e van de 32 deelnemers.

Hier de foto van Enno op het podium.

2e Jeugd Prijs Stad Leuven, 12 januari 2019 België

LEUVEN – verslag van ouder ter plaatse: Rob, vader Jasper.
Gisteren hebben Enno en Jasper Surtout vertegenwoordigd op de 2e jeugdprijs stad Leuven. Er deden 200 schermers mee in alle categorieën. Beide mannen zijn 3e geworden.

Enno was erg goed op dreef en won alles in de poules waarna hij een vrijstelling kreeg. Zijn succesreeks ging door in de eliminaties. Enno maakte een paar prachtige punten en dreef de tegenstanders tot waanzin. Helaas in de halve finale verloor hij met 10-8 van Ties Devos waarnaar hij eindigde op de 3e plaats: goed gedaan.

Jasper begon stroef in de poules maar won er toch nog 4 van de 5 wedstrijden. Na een vrijstelling kwam Jasper In de eliminaties pas echt op stoom. Met hele mooie acties sloeg hij de tegenstanders van de loper. Met 15-3 en 15-2 hadden ze geen schijn van kans. In de halve finale verloor Jasper met 15-10 van Cedric Volckaert waardoor ook hij derde werd. Fantastisch gedaan mannen, op naar Duitsland!

Hier de foto’s.