2022 – wedstrijden en andere evenementen

SISTA - 16 oktober 2022

AMSTELVEEN – Vandaag was hier het Sista toernooi, voor Surtout deden de volgende leden mee: Iris, Tim, Jasper, Robbert, Enno en Dirk Jan.

Hoe geweldig dat alle heren en dame bij de 1e 8 zijn gekomen!

2022 Sabel Intensiv - 15 oktober 2022 Duitsland

KIRCHLENGERN – Verslag van Christian, schermt in Doetinchem en Eefde:

Op zaterdag 15 oktober werd in Kirchlengern ‘2022 Sabel Intensiv’ georganiseerd door Tibi Rapolti van de Quernheimer Fechtclub.
Toch een dikke 200 km Duitsland in, dus daags voor het toernooi nog telefonisch contact opgenomen voor overleg. Het klonk zeer leuk dus op pad gegaan. Tibi kwam al toeterend tegelijk met mij aan en stelde mij aan iedereen voor. Er waren 17 deelnemers, waarbij jong en oud, Herren und Damen, gemengd werden. In verband met de vakantie waren er ook 5 Roemeense schermers met hun trainer.
Het werd een poule unique, dus 16 partijen waarvan ik er 11 won. Daarna een bye, een winsteliminatie 15-12 en daarna een verlieseliminatie 15-12 tegen de uiteindelijke Gewinner. Daarmee kon ik een Urkunde met 6. Platz in ontvangst nemen. Daarna werd er nog geschermd in een ‘Mannschaft’ waarbij ons team derde werd. Doordat er 5 lopers waren, draaide het lekker snel door. Na ruim 4,5 uur schermen kon ik terugkijken op een leuk, goed georganiseerd toernooi.

Bedankt Christiaan voor dit verslag! Het geeft een mooie inkijk op hoe er elders de toernooien worden georganiseerd. En ik snap nu ook waarom het ‘Intensiv’ heet…

NK Senioren - 9 & 10 juli 2022

BREDA – Rob, de razende reporter schreef dit:

Dirk-Jan wint in de finale van Agoston Walter. Robbert wordt 3de, Jasper 5de, Enno 9de, Thijmen 8ste, Tim 11de en Christiaan 21ste prima prestatie.
Dames, Iris is 10de en Diese 12de geworden. Ook goed gedaan

Hier de foto’s.

toernooi deelnemers blij

BBQ - jaarlijkse, traditionele - 2 juli

APELDOORN – de beelden spreken voor zich, of heeft iemand een leuk stukje?

 

Hier de foto’s.

Sportgala - uitreiking Sportpenning - 15 juni

APELDOORN – van Mandy ontving het volgende verslag:

Van prachtige dansvoorstellingen door dansschool Wensink en NTK, sporters die op het podium werden geroepen tot een mooie schermdemonstratie van Surtout. Van alles passeerde de revue.
Tijdens deze avond werden verschillende prijzen uitgereikt onder de aanwezigen. Waaronder de “Sportprijs” en ook de vrijwilligersprijs, waarbij 1 persoon tot vrijwilliger van het jaar werd benoemd en overige genomineerde vrijwilligers van diverse verenigingen in het zonnetje werden gezet.
Tijdens deze avond werd er ook een nieuwe app gelanceerd en werd er bekendheid gegeven aan het ‘Platvorm Sportplein’. Dit platform is in het leven geroepen om zoveel mogelijk Apeldoorners in beweging te krijgen.
Kortom, het was een geslaagde avond!

Hier het beeldmateriaal.

Internationaal Jeugd schermtoernooi - 13 juni - Polen

WROCŁAW – Enno is in dit toernooi 3e geworden, een geweldige prestatie want er deden 82 sabreurs mee in deze categorie!

Enno doet verslag:

Maandag 13 juni zat ik voor een wedstrijd in Wrocław, Polen. Het is een grote wedstrijd waar veel oudere clubgenoten heen zijn gegaan. Drie jaar geleden ben ik er ook geweest, samen met 163 andere deelnemers uit Europa. Dit jaar deden er 86 mensen mee, vooral oost Europeanen.
Ik was hier al eerder geweest, dus de zaal was voor mij niet zo’n verassing meer, al blijft het natuurlijk ongelooflijk indrukwekkend.
Ik zat tijdens de voorrondes op de finaleloper, het staat op een verhoging en is goed te zien vanuit de tribune, dit maakte me nog nerveuzer dan ik al was en mijn hart begon te pompen. Door deze spanning speelde ik mijn eerste partijen niet heel sterk, hierna herpakte ik me en kwam ik op de 13e plek te staan. Ik had van één persoon verloren, een Hongaar, hij stond na de voorrondes op nr1.
De eerste twee eliminaties gingen bijna zonder moeite en ik won beide overtuigend met 15-2. Hierna werd het steeds lastiger en won ik met spannende scores van een Duitser en een Hongaar, allebei met 15-12. Ik had hiermee de halve finales gehaald. Mijn laatste partij was tegen de nr1, dezelfde Hongaar van wie ik in de voorrondes verloor. Ik kon er niet veel van maken en verloor met 7-15. Hij had later de finale ook met 15-7 gewonnen.
Ik ben naar huis gegaan met een 3e plek, en een ongelooflijk goed gevoel. Behalve mij zat het podium gevuld met Hongaren, dus het voelde heel speciaal om daartussen te mogen staan. Ik ben ongelooflijk trots weer naar huis gegaan en ik vond het een superleuke wedstrijd.

Hartelijke dank Enno voor wat je allemaal schrijft en gepresteerd hebt, ik weet het niet zeker, maar misschien heb je hier wel de hoogste score gehaald van de tijd dat ik met mijn kinderen bij de club betrokken ben: Chapeau!

NJK 2022 - 11 + 12 juni

ALKMAAR –

Hier het verslag van Don, onze razende reporter ter plekke:

Wat een toernooi, met een gecombineerde poule, dames en heren, gingen onze mannen en dame van start. Ook al was het niveau hoog, weerden Diese en Gabe zich kranig, scoorden soms hele mooie punten. Gewoon doorgaan, hier leer je het meeste van en volgende keer weer door.

Thijmen en Jasper deden waarvoor ze kwamen, winnen en mooi schermen. Beide stonden 1 en 2 na de poules. Eliminaties waren zoals gebruikelijk lastig. Diese had het lastig maar ook nu, ging ze ervoor. Helaas verloor ze. Gabe moest tegen een schermer van Lancelot, hij had mooie acties maar ook hij moest helaas het onderspit delven. Volgende keer gaat het zeker beter. Beide goed gedaan.

Jasper en Thijmen hadden eerst een vrijstelling en daarna wonnen ze beide hun eliminatie. In de halve finales raasde Jasper over zijn tegenstander heen, terwijl Thijmen zich liet verrassen door zijn tegenstander waardoor hij verloor. Toch een mooi bevochten 3e plaats. In de finale had Jasper geen problemen met zijn tegenstander en won met 15-8: Nederlands kampioen Junioren top.

We hadden gehoopt op een finale tussen Thijmen tegen Jasper. Hopelijk een volgende keer. Het zal er zeker een keer van komen.

Allemaal goed gedaan. Op naar het volgende toernooi!

De foto’s staan hier.

Olympic day voor basisscholen - 30 mei

APELDOORN – De basisscholen konden op deze Olympic day kennis maken met diverse sporten, waaronder onze geliefde schermsport. Quinton heeft de kinderen op veilige en speelse wijze wat beginselen van het schermen bijgebracht en daarbij vooral het plezier benadrukt.

Hier de foto’s.

spel voorbereiding schermen

EK Equipe Veteranen - 25 t/m 29 mei - Duitsland

HAMBURG – Verslag van Christian:

Van 25-5 t/m 29-5 vond in Hamburg het EK equipe voor ‘Veterans’ (40+;50+) en ‘Grand Veterans’ (60+;70+) plaats. Ik deed mee in het sabelteam met Nico, Teun, Anton en Peter. Met onze yell: bloed (stamp); zweet (stamp); tranen (stamp); HOLLAND! en het uitdelen van stroopwafels, begonnen wij aan onze ontmoetingen. Er was een mooie teamspirit. Het leuke bij zo’n wedstrijd is dat je nu SAMEN MET je teamgenoten wilt winnen terwijl je meestal VAN ze wil winnen.

In wisselende samenstelling (zodat iedereen zijn bijdrage kon leveren) vochten we tegen Zweden, Duitsers en Hongaren in de poule en in de eliminatie nog een keer tegen de Hongaren, daarna een bye, en uiteindelijk tegen de Finnen. (Alles werd uitgeschermd) Dus lekker veel schermen met als eindresultaat 9e van de 11 deelnemende landen.
Mijn vrouw was mee en een van mijn dochters met haar vriend kwam om 6.30 aan uit Nederland voor support van dit team.

Hier de link naar de foto’s.

NK Equipe Senioren - 21 + 22 mei

ZUTPHEN – We hebben de beker van het heren sabel weer terug!

Er traden 3 teams van Surtout op de lopers: 1 x dames en 2 x heren.

Hier het verslag van Carmenta die samen met Iris en Diese het Surtout dames sabel equipe team vormden:

NK Equipe

Ik vond het een hele leuke ervaring en daarnaast was het ook heel gezellig. 

Er hing een positieve sfeer dat mij erg goed deed! 

Dit was mijn eerste keer, dat ik deelnam aan een NK Equipe en dan ook nog eens voor `volwassenen`, maar het was zeker niet mijn laatste keer! Ik was super zenuwachtig omdat ik de jongste deelnemer was van mijn team, maar daar merkte ik niet veel van. Ook de andere teams waren heel aardig. Je kon er lekker mee praten en het was dan ook super gezellig. Het was wel jammer dat er best wel weinig teams waren, maar heel erg vond ik dat niet want het was een stuk gezelliger omdat je tijd had voor elkaar.

Hier het verslag van Christian die samen met Tim en Thijmen het Surtout 2 heren sabel team vormden. Hier zijn verslag:

Surtout was dit jaar de organisator van het NK equipe op 21 en 22-5. Het is eeuwenoude traditie dat elke vereniging dan één team afvaardigt met daarin uiteraard de 3 toppers en eventueel een reserve. Het was altijd al een wens van mij om opgesteld te worden, maar ik was ook realistisch mbt mijn skills in relatie tot het niveau op dit NK.
En er moest bovendien op sabel een rekening vereffend worden met een vereniging die vorig jaar ‘DE beker’ mee naar huis genomen had.
Dinsdag 17-5 kreeg ik een appje van George of ik in Surtout 2 wilde.
Er kon bij wijze van proef een tweede Surtout team naar het NK. Dankzij een collega die mijn dienst kon overnemen stond ik dus op 21-5 op de loper met Tim en Tijmen.
Surtout 1, SC Amsterdam en Holland Schermen waren onze tegenstanders. Met de yell ‘Surtout EEN…. TWEE……. TWEE trokken we ten strijde. Enthousiast door de mooie punten van Tim en Tijmen, de kracht van de teamspirit en de aanmoedigingen van Surtout supporters heb ik voor het team toch punten kunnen scoren.
We zijn uiteindelijk vierde geworden met veel mooie treffers van ons team maar ook van onze tegenstanders.
Zowel in Eefde alsook in Doetinchem hebben we al veel getraind met equipe schermen en alle schermers vinden dit ook leuk. In Doetinchem heeft de jongste jeugd de smaak ook te pakken en Yoslier organiseert tijdens de training voor hen ook equipe wedstrijden. Het enthousiasme is er en hopelijk kunnen we volgend jaar weer aantreden met meerdere teams en mbt het podium:
Surtout EEN…TWEE…DRIE!

En dan team 1, met het verslag van Enno:

Samen met Jasper en Robbert kwam ik voor Surtout uit bij het NK equipe. Het was voor het eerst dat ik meedeed bij het equipe, dus ik had er echt superveel zin in! Er waren jammer genoeg maar drie andere teams dus we deden alleen een poule, zonder eliminaties. De andere teams waren SCA, Holland-Schermen en ons eigen B-team.
Het HS team bestond eigenlijk alleen maar uit floretisten, dat maakte het toch ook nog een interessante partij, aangezien floretisten en sabreurs op een hele andere manier schermen en je daar ook op moet aanpassen. We hadden uiteindelijk toch met een ruime voorsprong gewonnen.
Onze tweede partij was tegen het B-team van Surtout, bestaande uit Thijmen, Tim en Christian. Ik vond dit een erg leuke partij, omdat dit allemaal mensen zijn die ik goed ken en veel mee scherm. Ons team was hun toch net te sterk, en we wonnen weer met een mooie voorsprong.
De laatste partij tegen SCA was zonder twijfel het allerspannendst. We hadden het ook zeker niet makkelijk tegen ze. De meerderheid van de partij stonden we telkens steeds een paar punten achter, totdat Jasper ze tegen Daniël allemaal weer inhaalde en Robbert de partij tegen Bote prachtig afsloot. Ik moet zeggen dat Jasper en Robbert het meeste werk hebben gedaan in deze laatste partij, maar ik vond het alsnog echt superleuk om mee te doen, en als ik de kans heb zou ik absoluut nog een keer willen meedoen!

Hier al het beeldmateriaal.

WK Junioren & Cadetten - 2 t/m 4 april - Verenigde Arabische Emiraten

DUBAI – verslag van Rob:

Prachtig om te zien dat onze mannen mee kunnen komen met de snelheid van schermen op het WK. De Poules liepen wisselvallig. Thijmen weerde zich kranig had een paar hele mooie punten, kon goed meekomen maar wist zich helaas niet te plaatsen voor de eliminaties. Jasper ging voortvarend van start, won 3 partijen verloor er weer 2, maar kon de laatste poulewedstrijd naar zich toetrekken. Hij plaatste zich voor de eliminaties maar verloor deze helaas wel met 15-9. Een hele mooie ervaring voor de mannen. Morgen komt Jasper uit bij de Cadetten en overmorgen gaan Thijmen, Jasper en Bote het Equipe schermen. Voor vandaag is het klaar, lekker naar de wedstrijden kijken.

Vandaag, tweede dag van het WK in Dubai komt Jasper bij de cadetten om 9.40 lokale tijd in actie.

Na een zware strijd in de poules, waar Jasper 2 wedstrijden won en 3 verloor nu naar de eerste eliminaties.

Eerste eliminatie was zeer spannend. Jasper stond de hele wedstrijd achter maar won in de laatste seconden met 15-14 van zijn Oekraïense opponent.

Helaas was de Roemeen in de volgende eliminatie te sterk. Weer een mooie ervaring rijker.

Foto’s volgen later.

27e DOM-toernooi - 26 + 27 maart

UTRECHT – Zaterdag 26 maart vonden de equipe wedstrijden plaats. Stefan was hier onderdeel van de degen equipe. Hij was onderdeel van het team met de naam: “Quattro StadGroni”. In het team naast Stefan ook Michiel van schermcentrum Noord, Krysztof van G.S.S.V. Donar 1881 en Peter van schermschool de Jordaan in Amsterdam.

Zijn verhaal volgt nog.

Hier de foto’s van beide toernooidagen.

Onze reporter Don was er zondag en schreef:

Zondag 27 maart 2022 was het weer zover, Het DOM-toernooi in Utrecht. Dit senioren toernooi werd dit keer gemengd geschermd omdat er helaas maar 2 dames meededen.

Met 7 schermer van Surtout streken we neer in de sportzaal van SV Pallos. In de Poules deden de schermers van Surtout het prima. Er werd mooi geschermd en er ontstonden mooie duels.

In de eliminaties joegen de mannen van Surtout de tegenstanders over de lopers. Voor de twee dames was het lastig om dit geweld te volgen, maar ze hielden zich kranig.

Uiteindelijk eindigde Surtout met 5 schermers bij de eerste 10. Iris pakte zilver bij de dames, Jasper Brons bij de mannen en Robbert goud.

Krokodil Cup - 19 + 20 maart - Duitsland

BERGHEIM – Zaterdag speelde Jasper bij de junioren en zondag Enno bij de cadetten en Thijmen,  Christian en Dirk-jan bij de Senioren. Dit een een heel leuk toernooi in navolging op het JPT.

Enno Chiang wint mooie bronze medaille nadat hij de halve finale met 15-13 verloor.

Dirk-Jan eindigde op een vijfde plek, Thijmen zesde en Jasper en Christiaan tiende.

Europees JeugdKampioen­schap (EJK) - Servië

NOVI SAD – Voor dit toernooi hebben Jasper en Thijmen zich kunnen kwalificeren.

Thijmen is met zijn leeftijd een cadet. Hij speelde in de eerste week van het toernooi.

Hij heeft in zijn poule een partij gewonnen, maar haalde daarmee niet voldoende punten om mee te doen met de eliminaties.

In de tweede week was Jasper (junior) aan de beurt. Jasper won vier van de zes wedstrijden in zijn poule en kwalificeerde zich voor de eliminaties.

Hier het verslag van Jasper:

Afgelopen maand was ik op de Europese jeugd kampioenschappen in Novi-sad in Servië. Ik deed hier mee bij de cadetten. Ik was met mijn vader en Yoslier was mijn coach. Het was de eerste keer dat ik Yoslier als coach had op een toernooi en het ging gelijk super goed. Eerst hadden we een dag waarop we gingen trainen en de dag daarna begon het toernooi. In de poule ging ik goed van start. Ik won 4 partijen en ik verloor er 2 met 5-3, waarvan een tegen de Europees-junioren kampioen was. Na de poule moest ik mijn eerste eliminatie schermen tegen een Griekse schermer. Deze partij won ik met 15-10. Daarna moest ik schermen tegen een Duitser het was een lastige partij, door de vermoeidheid maakte ik domme fouten, en verloor ik deze partij met 15-11. Uiteindelijk ben ik 22ste geworden. Het was een mooie ervaring en een redelijk resultaat.

Dank je wel Jasper, wat een ervaring daar met de schermtoppers van ieder land!

Hier de foto’s.

SISTA - 27 februari

AMSTERDAM – Iris, Enno, Jasper, Thijmen, Dirk Jan, Quinton, Robbert en Christian deden mee aan dit toernooi,

Onze schermclub had veel succes, getuige de podiumbezetting!

Zilver voor Dirk Jan en 2 keer brons voor Enno en Robbert. Gefeliciteerd heren!

Enno heeft zijn belevenissen opgeschreven:

De eerste impressie van een wedstrijd is natuurlijk de zaal, die van SISTA was enorm, het was ook een hele grote wedstrijd. Bijna iedereen van het NK was erbij, dat maakt het natuurlijk ook een zware wedstrijd. Ik stond na mijn voorrondes 3e en was daarmee de eerste eliminatie vrijgesteld. Uiteindelijk verloor ik van Dirk-Jan in de halve finales, waarmee ik ook eindigde met een 3e plek. Wat ik erg fijn vond aan SISTA is hoe vlot het verliep. Bij veel Nederlandse wedstrijden duurt alles heel lang, je moet lang wachten totdat je weer mag schermen. Maar SISTA ging erg vlot, niet te lange pauzes tussen de partijen, maar genoeg om even bij te komen. Ik ben geëindigd met een bronzen medaille, en ik heb erg genoten van de wedstrijd.

Hartelijke dank Enno en gefeliciteerd met je podiumplek!

Hier de foto’s en filmpjes. Dank aan alle fotografen.

JPT - 19 februari

APELDOORN – Het jeugd puntentoernooi (JPT) werd deze keer door Surtout georganiseerd. Het opbouwen van de schermlopers, het plaatsen van de inschrijftafels en de bewegwijzering hebben wij voor onze rekening genomen. Met in totaal 10 mensen, hadden we in een uur alles klaar en werden de deuren geopend voor de eerste schermers. Na het opbouwen, zijn Tunghai en Quinton verder gegaan als scheidsrechters bij de sabelschermers.

Voordat het toernooi van start ging, reikten onze Voorzitter Ria en oud bestuurslid Yvonne de diploma’s uit en openden het toernooi. Daarnaast zijn beide dames de hele dag bezig geweest met de verkoop van leuke scherm-items om de clubkas te spekken.

Vandaag waren het Carmenta, Elin, Fynn, Ricardo, Rick, Ronja en Sam die veel partijen hebben gespeeld en daardoor veel wedstrijdervaring opdeden. Alle wedstrijden zijn elektrisch geschermd, wat de scores duidelijk maakt en waarbij iedereen ook het aansluiten goed kan oefenen.

Er zijn gedurende de gehele dag foto’s en filmpjes door verschillende ouders gemaakt. Heb jij ook leuk beeldmateriaal? Of… heb jij een leuk verhaal over het JPT dat je graag met ons wilt delen, stuur het mij dan toe, dan zet ik het online waardoor je ons allemaal kunt laten nagenieten van deze dag.

Hier het verslag van Carmenta, haar eerste JPT ooit en ze … lees zelf maar!

JPT

We kwamen binnen en daar werd je van harte welkom geheten. Toen liep ik naar George voor elektrische spullen en toen ik die had gekregen, ging ik meteen mijn schermspullen aandoen. Vlak daarna kwamen er ook vrienden van mij binnen en daarnaast leerde ik ook nog eens nieuwe kinderen kennen. In het begin maakte ik nog niet zo veel punten, maar toen kreeg hele handige tips van de kinderen waar ik tegen moest schermen. Ik kreeg ook nog tips van George en van Quinton. Daarna merkte ik snel al dat het beter ging! Het was mijn allereerste wedstrijd, dus ik was erg zenuwachtig omdat ik pas 5x had getraind. De week daarna gebruikte ik de tips van het JPT in de training en ik merkte dat ik vooruit was gegaan en dat vond ik erg leuk want de training was naar mijn idee anders omdat ik nieuwe dingen had geleerd.

Daarnaast was het gewoon heel leuk, want je zag ook dat er andere kinderen mee deden die ook of heel zenuwachtig waren of het de eerste keer was dat ze mee deden. Ik kwam toen thuis en ik raakte niet meer uitgepraat over het toernooi. Ik vond het superleuk!

Groetjes,

Carmenta Rotgans

Ferrum Vetus toernooi - 30 januari

ARNHEM – Christian, Stefan en Everhard waren de deelnemers aan dit gezellige toernooi in dit geval lekker dicht bij huis.

Er spelen op dit veteranen toernooi (vanaf 40 jaar) ook Futuri mee, die mogen jonger zijn, maar op de ranglijst niet te hoog staan. 

We hebben allemaal lekker gespeeld, mede omdat alles hier werd uigespeeld, inclusief de eliminaties van de verliezers: dus heel veel partijen.

Sport van de Maand

APELDOORN – Surtout doet in Apeldoorn weer mee aan Sport van de Maand. Een organisatie van Acress voor alle basisschoolkinderen van Apeldoorn.
Er hebben zich deze keer maar liefst 28 kinderen aangemeld. Een mooie manier om kennis te maken met onze prachtige sport. En wie kan beter het enthousiasme over schermen overbrengen dan onze maître Georges.