2022

WK Junioren & Cadetten - 2 t/m 4 april - Verenigde Arabische Emiraten

DUBAI – verslag van Rob:

Prachtig om te zien dat onze mannen mee kunnen komen met de snelheid van schermen op het WK. De Poules liepen wisselvallig. Thijmen weerde zich kranig had een paar hele mooie punten, kon goed meekomen maar wist zich helaas niet te plaatsen voor de eliminaties. Jasper ging voortvarend van start, won 3 partijen verloor er weer 2, maar kon de laatste poulewedstrijd naar zich toetrekken. Hij plaatste zich voor de eliminaties maar verloor deze helaas wel met 15-9. Een hele mooie ervaring voor de mannen. Morgen komt Jasper uit bij de Cadetten en overmorgen gaan Thijmen, Jasper en Bote het Equipe schermen. Voor vandaag is het klaar, lekker naar de wedstrijden kijken.

Vandaag, tweede dag van het WK in Dubai komt Jasper bij de cadetten om 9.40 lokale tijd in actie.

Na een zware strijd in de poules, waar Jasper 2 wedstrijden won en 3 verloor nu naar de eerste eliminaties.

Eerste eliminatie was zeer spannend. Jasper stond de hele wedstrijd achter maar won in de laatste seconden met 15-14 van zijn Oekraïense opponent.

Helaas was de Roemeen in de volgende eliminatie te sterk. Weer een mooie ervaring rijker.

Foto’s volgen later.

27e DOM-toernooi - 26 + 27 maart

UTRECHT – Zaterdag 26 maart vonden de equipe wedstrijden plaats. Stefan was hier onderdeel van de degen equipe. Hij was onderdeel van het team met de naam: “Quattro StadGroni”. In het team naast Stefan ook Michiel van schermcentrum Noord, Krysztof van G.S.S.V. Donar 1881 en Peter van schermschool de Jordaan in Amsterdam.

Zijn verhaal volgt nog.

Hier de foto’s van beide toernooidagen.

Onze reporter Don was er zondag en schreef:

Zondag 27 maart 2022 was het weer zover, Het DOM-toernooi in Utrecht. Dit senioren toernooi werd dit keer gemengd geschermd omdat er helaas maar 2 dames meededen.

Met 7 schermer van Surtout streken we neer in de sportzaal van SV Pallos. In de Poules deden de schermers van Surtout het prima. Er werd mooi geschermd en er ontstonden mooie duels.

In de eliminaties joegen de mannen van Surtout de tegenstanders over de lopers. Voor de twee dames was het lastig om dit geweld te volgen, maar ze hielden zich kranig.

Uiteindelijk eindigde Surtout met 5 schermers bij de eerste 10. Iris pakte zilver bij de dames, Jasper Brons bij de mannen en Robbert goud.

Krokodil Cup - 19 + 20 maart - Duitsland

BERGHEIM – Zaterdag speelde Jasper bij de junioren en zondag Enno bij de cadetten en Thijmen,  Christian en Dirk-jan bij de Senioren. Dit een een heel leuk toernooi in navolging op het JPT.

Enno Chiang wint mooie bronze medaille nadat hij de halve finale met 15-13 verloor.

Dirk-Jan eindigde op een vijfde plek, Thijmen zesde en Jasper en Christiaan tiende.

Europees JeugdKampioen­schap (EJK) - Servië

NOVI SAD – Voor dit toernooi hebben Jasper en Thijmen zich kunnen kwalificeren.

Thijmen is met zijn leeftijd een cadet. Hij speelde in de eerste week van het toernooi.

Hij heeft in zijn poule een partij gewonnen, maar haalde daarmee niet voldoende punten om mee te doen met de eliminaties.

In de tweede week was Jasper (junior) aan de beurt. Jasper won vier van de zes wedstrijden in zijn poule en kwalificeerde zich voor de eliminaties.

Hier het verslag van Jasper:

Afgelopen maand was ik op de Europese jeugd kampioenschappen in Novi-sad in Servië. Ik deed hier mee bij de cadetten. Ik was met mijn vader en Yoslier was mijn coach. Het was de eerste keer dat ik Yoslier als coach had op een toernooi en het ging gelijk super goed. Eerst hadden we een dag waarop we gingen trainen en de dag daarna begon het toernooi. In de poule ging ik goed van start. Ik won 4 partijen en ik verloor er 2 met 5-3, waarvan een tegen de Europees-junioren kampioen was. Na de poule moest ik mijn eerste eliminatie schermen tegen een Griekse schermer. Deze partij won ik met 15-10. Daarna moest ik schermen tegen een Duitser het was een lastige partij, door de vermoeidheid maakte ik domme fouten, en verloor ik deze partij met 15-11. Uiteindelijk ben ik 22ste geworden. Het was een mooie ervaring en een redelijk resultaat.

Dank je wel Jasper, wat een ervaring daar met de schermtoppers van ieder land!

Hier de foto’s.

SISTA - 27 februari

AMSTERDAM – Iris, Enno, Jasper, Thijmen, Dirk Jan, Quinton, Robbert en Christian deden mee aan dit toernooi,

Onze schermclub had veel succes, getuige de podiumbezetting!

Zilver voor Dirk Jan en 2 keer brons voor Enno en Robbert. Gefeliciteerd heren!

Enno heeft zijn belevenissen opgeschreven:

De eerste impressie van een wedstrijd is natuurlijk de zaal, die van SISTA was enorm, het was ook een hele grote wedstrijd. Bijna iedereen van het NK was erbij, dat maakt het natuurlijk ook een zware wedstrijd. Ik stond na mijn voorrondes 3e en was daarmee de eerste eliminatie vrijgesteld. Uiteindelijk verloor ik van Dirk-Jan in de halve finales, waarmee ik ook eindigde met een 3e plek. Wat ik erg fijn vond aan SISTA is hoe vlot het verliep. Bij veel Nederlandse wedstrijden duurt alles heel lang, je moet lang wachten totdat je weer mag schermen. Maar SISTA ging erg vlot, niet te lange pauzes tussen de partijen, maar genoeg om even bij te komen. Ik ben geëindigd met een bronzen medaille, en ik heb erg genoten van de wedstrijd.

Hartelijke dank Enno en gefeliciteerd met je podiumplek!

Hier de foto’s en filmpjes. Dank aan alle fotografen.

JPT - 19 februari

APELDOORN – Het jeugd puntentoernooi (JPT) werd deze keer door Surtout georganiseerd. Het opbouwen van de schermlopers, het plaatsen van de inschrijftafels en de bewegwijzering hebben wij voor onze rekening genomen. Met in totaal 10 mensen, hadden we in een uur alles klaar en werden de deuren geopend voor de eerste schermers. Na het opbouwen, zijn Tunghai en Quinton verder gegaan als scheidsrechters bij de sabelschermers.

Voordat het toernooi van start ging, reikten onze Voorzitter Ria en oud bestuurslid Yvonne de diploma’s uit en openden het toernooi. Daarnaast zijn beide dames de hele dag bezig geweest met de verkoop van leuke scherm-items om de clubkas te spekken.

Vandaag waren het Carmenta, Elin, Fynn, Ricardo, Rick, Ronja en Sam die veel partijen hebben gespeeld en daardoor veel wedstrijdervaring opdeden. Alle wedstrijden zijn elektrisch geschermd, wat de scores duidelijk maakt en waarbij iedereen ook het aansluiten goed kan oefenen.

Er zijn gedurende de gehele dag foto’s en filmpjes door verschillende ouders gemaakt. Heb jij ook leuk beeldmateriaal? Of… heb jij een leuk verhaal over het JPT dat je graag met ons wilt delen, stuur het mij dan toe, dan zet ik het online waardoor je ons allemaal kunt laten nagenieten van deze dag.

Hier het verslag van Carmenta, haar eerste JPT ooit en ze … lees zelf maar!

JPT

We kwamen binnen en daar werd je van harte welkom geheten. Toen liep ik naar George voor elektrische spullen en toen ik die had gekregen, ging ik meteen mijn schermspullen aandoen. Vlak daarna kwamen er ook vrienden van mij binnen en daarnaast leerde ik ook nog eens nieuwe kinderen kennen. In het begin maakte ik nog niet zo veel punten, maar toen kreeg hele handige tips van de kinderen waar ik tegen moest schermen. Ik kreeg ook nog tips van George en van Quinton. Daarna merkte ik snel al dat het beter ging! Het was mijn allereerste wedstrijd, dus ik was erg zenuwachtig omdat ik pas 5x had getraind. De week daarna gebruikte ik de tips van het JPT in de training en ik merkte dat ik vooruit was gegaan en dat vond ik erg leuk want de training was naar mijn idee anders omdat ik nieuwe dingen had geleerd.

Daarnaast was het gewoon heel leuk, want je zag ook dat er andere kinderen mee deden die ook of heel zenuwachtig waren of het de eerste keer was dat ze mee deden. Ik kwam toen thuis en ik raakte niet meer uitgepraat over het toernooi. Ik vond het superleuk!

Groetjes,

Carmenta Rotgans

Ferrum Vetus toernooi - 30 januari

ARNHEM – Christian, Stefan en Everhard waren de deelnemers aan dit gezellige toernooi in dit geval lekker dicht bij huis.

Er spelen op dit veteranen toernooi (vanaf 40 jaar) ook Futuri mee, die mogen jonger zijn, maar op de ranglijst niet te hoog staan. 

We hebben allemaal lekker gespeeld, mede omdat alles hier werd uigespeeld, inclusief de eliminaties van de verliezers: dus heel veel partijen.

Sport van de Maand

APELDOORN – Surtout doet in Apeldoorn weer mee aan Sport van de Maand. Een organisatie van Acress voor alle basisschoolkinderen van Apeldoorn.
Er hebben zich deze keer maar liefst 28 kinderen aangemeld. Een mooie manier om kennis te maken met onze prachtige sport. En wie kan beter het enthousiasme over schermen overbrengen dan onze maître Georges.