2014

Fotoalbum van 2014

Heb jij misschien nog leuke foto’s voor ons? Stuur ze dan naar webadmin@surtout.nl en misschien zie je ze de volgende keer wel hier op de site staan.
De foto’s staan hier in Google’s Photo en Google+. Die foto’s zijn verkleind om ze lekker snel te kunnen bekijken, maar als je een foto wilt gebruik om te laten afdrukken geeft dat het beste resultaat met de originele, niet verkleinde foto. Ik heb bijna alle originele foto’s nog en kan je die naar behoefte ter beschikking stellen. Mail me dan even.

Stuur ook even een mailtje als je er bezwaar tegen hebt dat jouw gezicht op een van de foto’s van deze pagina staat.

7e Europese Cadetten Circuit (ECC) Duitsland, 13+14 december 2014

EISLINGEN – Dirk-Jan en Quinton waren dit weekeinde hier voor het volgende toernooi van de ECC. Ze speelden de eerste dag samen met Alexander, Bente en Tim in een equipe tegen Japan. Die waren een maatje te groot voor ze. Ze haalden echter toch nog 28 punten met 45 voor Japan. Ze werden 20e van de 29.

Zondag speelden ze individueel. Op Bente na, werd niemand gekwalificeerd. Zo zijn ze geëindigd: Bente 89, Alexander 170, Dirk-Jan 175, Quinton 192, Tim 197. Er speelden 212 sabel spelers mee.

De vader van Alexander heeft met zijn telefoon foto’s gemaakt.

Jeugdpuntentoernooi, 13 december 2014

APELDOORN – Het was weer gezellig druk, dit december JPT in Apeldoorn. Het plakken van de lopers op de vloer van de sportzaal verliep voorspoedig, het klaarzetten van de inschrijfbalies ging goed en met de bewegwijzering en de stroomvoorziening voor de aanwijsapparatuur waren we ruim voor 12 uur klaar het de voorbereidingen.

Ria opende om 12:45 het JPT met een welkomstwoord en de uitreiking van de diploma’s. Vervolgens nam Leon Pijnappel de microfoon over en introduceerde een nieuw programma om scheidsrechter op te leiden voor JPT’s. Daarna werden de poules omgeroepen met scheidsrechter en lopernummer en kon het schermen beginnen.

Om 16:00 riep Lillian iedereen bij elkaar en bedankte de scheidsrechters voor een jaar scheidsrechten op de jeugdpuntentoernooien. Ook werden de schermers nog in het zonnetje gezet met een fraaie medaille.

Er zijn foto’s en een paar filmpjes gemaakt, zie hier de link naar de foto’s.

Sinterklaasviering, 3 december 2014

APELDOORN – Vol verwachting klopten de harten van onze leden van wat er te wachten zou staan. We starten de avond met een Sinterklaas circuit. Plotseling kwamen er 2 pepernoot strooiende zwarte Pieten de zaal binnen springen. Ze hadden ook cadeautjes bij zich. Voor iedereen een fraaie sabelhoes met ieders naam er in grote letters op gedrukt naast het Surtout logo. Tijdens het eerste uur werd er hard gewerkt omdat er prijzen te winnen waren. De nummer 1 werd Aize, nummer 2 Thomas en nummer 3 was Bram.

Het 2e uur hebben de Pieten mee gedaan en daarna werden ook hier de cadeau’s uitgedeeld. Hier kreeg ook iedereen een sabelhoes met naam. De meeste punten en daarmee de 1e prijs haalde Quinton, gevolgd door 2e prijs voor Dirk-Jan en de 3e voor Pepijn van Delden.

In het 3e uur van de volwassenen werden ook de sabelhoezen uitgedeeld, daarna schermden we een poule. Met ons 6-en hebben we tegen elkaar gespeeld om 5 punten. Eerste was Erik, een gedeelde 2e plek voor Hans en Bernhard, gedeelde 3 plek voor Astrid en Ruud. Het was een gezellige avond, volgens mij heeft iedereen zich reuze vermaakt!

Zie hier de foto’s en filmpjes van deze leuke avond.

6e Europese Cadetten Circuit (ECC) Bulgarije, 8 november 2014

SOFIA – Dirk Jan en Quinton vlogen met Georges en van schermvereniging Deropement Bente en Alexander naar Sofia, waar de 6e European Cadet Cup plaatsvind in het Ramada Sofia Hotel. Ze slapen en spelen dus op dezelfde plek. Bij de voorronde kwalificeren Dirk Jan, Quinton en Bente zich, helaas valt Alexander daar net uit. In de 1e eliminatie’s vallen Dirk Jan en Quinton uit met ieders 15-5. Bente verlies nipt met 15-14. Voor alle vier is het Bulgaarse avontuur helaas alweer voorbij. Dit toernooi eindigden ze daarmee op de volgende plaatsen: Bente: 67, Dirk Jan: 78, Quinton: 98, Alexander: 105. Er deden 126 schermers mee uit 15 landen.

Hier de foto’s die we via Whatsapp toegestuurd kregen.

23 november 2014 – WhatsApp groep voor leden

Op veler verzoek van ouders is er een Whatsapp groep gemaakt waarmee ouders met een smartphone berichten in een gemeenschappelijke groep “leden Surtout” kunnen sturen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld gemakkelijk onderling regelen wie er met wie meerijd naar een toernooi, of kunnen leden vragen of er een kledingstuk is blijven liggen.Zo kan het bestuur ook snel last-minute berichten doorgeven.Het is allemaal als proef ingezet en zal naast de reguliere e-mail dienen, niet ter vervanging.

23 november 2014 – Muntenactie van de Boni is afgelopen

De afgelopen weken is er de muntenactie geweest. Ook zijn er schermers in de supermarkt geweest om extra aandacht voor Surtout te vragen. En ouders en bestuur hielpen twijfelende klanten die net munten van de kassière hebben gekregen een keus te maken.

Boni Sponsoractie, najaar 2014

APELDOORN – De supermarktketen Boni heeft een landelijke actie die ieder filiaal de mogelijkheid biedt om verenigingen financieel te steunen. Bij iedere €10 boodschappen krijgt iedere klant een munt en die kunnen ze achter de kassa doneren aan 1 van de 8 verenigingen uit Apeldoorn. Dit jaar deden wij hier aan mee. Om de relatief onbekende scherm-sport en scherm-vereniging Surtout beter bekend te maken mocht er achter de kassa’s ook gepromoot worden. Daar hebben Peter, Peppijn B, Jiska, Thalia, Bo, Brendan, Dorine, Lammer, Dirk Jan, Quinton, Bas en Kilian in deze weken aan meegeholpen. Ook Debbie, Yvonne en Ria hebben klanten geholpen een keuze te maken voor de donatie van de muntjes. Later voeg ik hier de opbrengst toe.

Er zijn natuurlijk weer foto’s en filmpjes gemaakt!

Zilveren Wapen toernooi, 25 oktober 2014

AMERSFOORT – Dit door de Koninklijke Militaire Schermvereniging georganiseerde toernooi is voor senioren, maar cadetten en junioren waren ook welkom. Vandaag schreven Dirk Jan en Quinton zich in op het kazerneterrein vlak naast de dierentuin in Amersfoort. De beide jongens werden door goed spel in de poules gekwalificeerd om met de eliminaties mee te doen. Dirk Jan speelde tegen Teun (die later de finale won). Teun won nipt van Dirk Jan met 15-14. Quinton moest uitkomen tegen Christiaan. Toen het 14-14 was, maakte Christiaan de laatste punt en daarmee was ook voor Quinton het toernooi afgelopen.

Hier de foto’s en filmpjes van de poules, eliminaties en de finalepartij.

3e Europese Cadetten Circuit (ECC) Frankrijk, 18+19 oktober 2014

MEYLAN – Donderdagavond om 18:10 vertrokken 4 cadetten (Quinton en van schermvereniging Deropement: TIm, Alexander en Bente) naar het plaatsje Meylan in zuid-oost Frankrijk, vlak bij Grenoble, iets onder het Zwitserse Genève.

Er is zaterdag individueel gespeeld, terwijl zondag er in equipes geschermd werd.
Het was voor iedereen een nieuwe ervaring om in Frankrijk tegen Fransen te schermen. Gewoonlijk komen die hun land niet uit… Het was een bijzondere ervaring, want hier speelden uitsluitend hele goede schermers. Normaal is een poule samengesteld uit diverse speelsterkten en nu waren er alleen hele sterke spelers. Dus het waren allemaal hele sterke tegenstanders voor ons team. Op Alexander na, werd iedereen in de poule uitgeschakeld. Alexander werd in de 1e eliminatie uitgeschakeld.

Hier de foto’s en filmpjes die Quinton gemaakt heeft.

2e Europese Cadetten Circuit (ECC) Hongarije, 4 oktober 2014

GÖDÖLLŐ – Op donderdagavond reden we (Dirk Jan, Quinton, Bente van schermvereniging Deropement, Georges Dérop en ikzelf) naar het snelweghotel in Würzburg. Al heel vroeg de volgende dag op weg naar Gödöllő, het laatste stukje midden door Boedapest, in de avondspits. Wel heel leuk om dat mee te maken.
Op zaterdag bleek dat er zo’n 200 sabelschermers aanwezig waren. Uit heel veel landen! Wat ik nog niet snap is dat het een Europees toernooi is, maar er ook schermers uit de USA, JPN en EGY meedoen! Door het grote aantal schermers werd er in 2 zalen geschermd. De afstand was voor mijn gevoel wel 8 minuten lopen. Georges heeft heel wat afgelopen om alle jongens zo veel mogelijk te coachen. 

De kleine 200 sabelschermers begonnen in 27 poules. Dirk Jan had sterke tegenstanders (waarvan er 1 de wedstrijd opgaf) en won daardoor helaas maar 1 partij. Bente en Quinton echter wisten 3 van de 6 partijen met winst op hun naam te zetten. Veelal voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Het was echter heel spannend of Dirk Jan door zou mogen, maar het ging goed vanwege de afhaker in zijn poule. Er vielen 40 schermers af, er kwam nog een poule om het aantal schermers terug te brengen tot 128. De tussenstanden waren voor B, DJ en Q respectievelijk: 98e, 113e en 154e. In die 2e poule won Bente 4 van de 6 partijen, maar helaas Dirk Jan maar 1 en Quinton 0. Daarmee stonden ze op de 54e, 140e en 157e plek. Dirk Jan en Quinton waren hierdoor in deze poule geëlimineerd. Bente speelde in zijn eliminatiepartij tegen Hongaar Rajkai. In de pauze stond het voor 6-8 voor Rajkai. Bente kwam terug tot 11-8. Helaas haalde zijn tegenstander hem weer in. Bente is bij 11 punten blijven steken. Omdat het niveau zo hoog was, hebben alle jongens hierna nog heel veel wedstrijden bekeken om zo te analyseren hoe er geschermd werd. Er werken nog 64, 32, 16, 8 en 4 finales en een eindfinale gespeeld. Het kost een paar uur, maar dan zien ze wel hoe de toekomstige tegenstanders het spelletje spelen!

Hier de foto’s en de filmpjes. Ik heb de schermhandelingen van Quinton’s poules op video vastgelegd en de eliminatiepartij van Bente (de poules vonden gelijktijdig plaats in ver van elkaar gelegen sportzalen). De foto’s zijn van de ruggen van de elektrische vesten met daarop de landcodes, en als extra thema: de pratende maîtres, coaches, scheidsrechters en verzorgers. Het was leuk te zien hoe die tussen de eliminaties door in groepjes met elkaar gingen staan praten.

Sabeltoernooi Duitsland 28 juni 2014

MULHEIM am RUHR – Een sabeltoernooi voor de iets oudere jeugd. Dirk Jan en Quinton hebben hier weer veel ervaring opgedaan. Hier de foto’s en filmpjes.

Een hele pittige warming-up, 17 september 2014

APELDOORN – Filmpje van een hele pittige warming-up.

Trainingskamp Deropement, 12 t/m 14 september 2014

ZUTPHEN – Ook dit jaar weer een gezellig en leerzaam trainingskamp met deze keer zelfs internationaal bezoek! Er is weer stevig getraind; de spierpijn zeker aanwezig. Rondjes om de vijver voor de conditie en ook in het zwembad voor de fun. Daarnaast natuurlijk veel schermtechniek.

Hier zijn wat foto’s en filmpjes van het kamp.

Barbecue, 3 september 2014

APELDOORN – Op deze eerste bijeenkomst van schermseizoen 2014/2015 is eerst de uitreiking van de wissel-trofeeën aan de beurt. De namen zijn op de trofeeën vastgelegd en nu is het moment van overhandiging. Daarna vond de traditionele barbecue plaats. Dit keer waren de gezinsleden ook uitgenodigd zodat we over een leuke groep hongerige mensen beschikten. Marco heeft het vlees besteld, Yvonne en Debbie hadden de inkopen gedaan en het klaargezet. Een aantal oudere jeugdleden zorgden voor het vullen van de barbecue en draaien van het vlees. Er was voldoende gelegenheid voor het uitwisselen van vakantieverhalen en de eerste belevenissen van het schoolseizoen. Het was weer een gezellig en ontspannen samenzijn.

Hier het filmpje van de prijsuitreiking en nog wat foto’s.

Trainingskamp “Solti-Team” Hongarije, 2 t/m 10 augustus 2014

SZOMBATHELY – De reis begon om 02:30 vanaf Georges huis in Apeldoorn, via Brummen, Arnhem en Venlo naar Hongarije. Dit keer waren Alexander, Bente, Jimi, Jonas, Tim en Quinton met Georges mee. Alex en Tim kwamen met hun ouders naar Szombathely. Op eigen initiatief waren ook Rik, Mathijs, Sophie, Cheryl en Mathijs de Vries aanwezig. Uit de verhalen heb ik gehoord dat ze het op de heenreis, ondanks dat ze ergens tussen Oostenrijk en Hongarije 3 uur in een file hebben stilgestaan, het best naar het zin hebben gehad.

Het kamp wordt ieder jaar georganiseerd door de Hongaarse maître Antal Solti en coach András Szabó, die een keur aan kwaliteits-maîtres hebben laten overkomen om zo alle sporters (uit 15 verschillende landen) op hoog niveau te kunnen trainen. Ook individuele lessen zijn er te koop, waarbij Georges soms voor de vertaling zorgt omdat een aantal trainers uitsluitend Hongaars spreken.

Het trainingskamp vind plaats in 2 dicht bij elkaar gelegen – in de zomervakantie leegstaande – internaten waar sportzalen en slaapgelegenheden zijn. De gaarkeuken is ook dit jaar overgeslagen; er zijn broodjes bij de lokale bakker gekocht en ’s avonds is er in de stad (qua inwoneraantal wat kleiner dan Apeldoorn) iedere keer een ander restaurant bezocht. Afsluitend werd dagelijks de McDonalds bezocht, niet alleen voor het toetje, maar vooral ook voor de Wifi.

Het kamp was weer als vanouds: heel veel trainen (met intensieve warming up en cooling down), rust nemen voor herstel na de trainingen en veel plezier. Zo hadden ze dinsdagmiddag even een rustpauze en zijn ze gaan zwemmen. Ondanks de lange heen- en terugreis en de spierpijn antwoord Quinton zonder aarzelen met een “Ja!” op de vraag of hij volgend jaar weer zou willen.


Hier de link naar de foto’s naar de foto’s van Georges en een paar uit de Whatsapp van Quinton.

Brassard examens 9 juli 2014

APELDOORN – Vandaag werden de theorie- en praktijk-examens van de gele, rode en blauwe brassards afgenomen. Van de groene brassard werd geen examen afgenomen omdat de boekjes nog niet klaar zijn. Brendan is geblesseerd aan zijn knie en kon daarom geen praktijk examen doen; Dorien en hij gaan samen in september de examens voltooien.
Hier de foto’s die ik van deze avond gemaakt heb.

Nationaal Jeugd Kampioenschap (NJK) 2013/2014, 14 en 15 juni 2014

DUIVEN – dag 1:

Van Surtout waren vandaag meegekomen: Jiska, Bo, Jelle, Pepijn van D, Dirk Jan en Quinton. Ron en Everhard hadden toegang gekregen tot de schermzaal voor hulp van de nieuwkomers bij de officiële wedstrijden waaronder het aansluiten van alle stekkertjes op de katrol. En natuurlijk het maken van mooie foto’s.

In de poule van de dames pupillen schermde Bo tegen Laura. In een vorig NJK won ze nog van Laura, maar nu was het haar niet gelukt. Zowel in de poule als eliminatie (met weinig meisjes kom je elkaar vaak tegen) won Laura van Bo. Bo is hiermee 3e geworden. Jiska en Jelle schermden voor het eerst een officiële wedstrijd en dan ook nog elektrisch. De tegenstanders waren veelal meer ervaren en wonnen, maar toch hebben onze pupillen punten gemaakt en ze hebben beide een 1e eliminaties gespeeld. Al met al een hele leerzame ervaring! Jiska eindigde op de 5e plek en viel daardoor net buiten de prijzen. Jelle werd in dit toernooi 13e.

Pepijn van Delden speelde met de pupillen mee, waar ook Dirk Jan en Quinton aan mee deden. Pepijn werd 11e.

De finale jongens Pupillen was met Dirk Jan tegen Quinton. Ze hadden beide last van dat ze te vroeg starten en kregen daar ieders eerst waarschuwingen voor, daarna een gele kaart en daarna meerdere (!) rode kaarten. Zo werd het 15-13 voor Dirk Jan en won hij dit toernooi.

DUIVEN – dag 2: 

Vandaag waren onze: Enli, Justin, Antonie, Janessa, Stuart, Pepijn B, Dirk Jan en Quinton van de partij. Een verslag is er niet, maar wel de uitslagen:

Resultaten van de Benjamins/Kuikens Gemengd [2002-2003]:

Enli op de 2e plek, maar de 1e podiumplek van de meisjes benjamins, 
Justin op de 5e plek
Antonie op de 7e plek

Janessa op de 9e, maar de 2e podiumplek van de meisjes benjamins

Stuart op de 11e plek

Pepijn B op de 13e plek

Kilian kon nog niet schermen vanwege een enkelblessure, maar is kwam mee om te coachen, ook Dirk Jan en Quinton hebben geholpen iedereen elektrisch aan te sluiten en te coachen tijdens de poule wedstrijden en de eliminaties. De spelers het heel fijn om door zulke ervaren toernooischermers gecoacht te worden.

Resultaten van de  Cadetten gemengd (1997-1999) waar Dirk Jan en Quinton zich als 14-jarigen de strijd aangingen met schermers tussen de 15 en de 17 jaar. Ook deze dag kwamen Dirk Jan en Quinton elkaar in de kwartfinale tegen. Dirk Jan won en eindigde op het toernooi op de gedeelde 3e plek. Quinton werd geëlimineerd en eindigde op de 5e plek.

10e Jeugd Korenbloemtoernooi, 24 en 25 mei 2014

WAGENINGEN – Dag 1: Bo, Dirk Jan en Quinton kwamen vandaag als Pupillen uit in de Cadetten (15-17 jarigen) en de Junioren (18-20 jarigen) poule. Dat was natuurlijk zware kost! Maar heel leerzaam om mee te maken. Helaas zwikte Kilian in zijn 3e wedstrijd zijn enkel, Ook de EHBO kon hem niet meer op de been krijgen. Hij moest opgeven, dit toernooi was voor hem voorbij – helaas.

Na de 1e poule gespeeld te hebben, bleek die alleen maar voor de indeling van de 2e poule gebruikt te worden. Dus de kwalificatie begon opnieuw. Iedereen kwam daar doorheen, maar de uitslagen van de poule bepaalt wie er tegen wie speelt in de eliminatie’s. Bo kreeg Laura tegenover zich, Dirk Jan trof Bente en Quinton moest tegen Bas. Bo won vorig jaar in dit toernooi nog van Laura, maar nu helaas niet. Het werd 15-2 voor Laura. Bo eindigde als 3e in dit toernooi.

Dirk Jan haalde toch nog 10 punten, maar moest de overwinning aan Bente gunnen, die vorig jaar 1e werd bij de Pupillen. Dirk Jan lag eruit en is 13e op dit toernooi geworden. Quinton echter won met 15-14 van Bas. De volgende eliminatie was tegen Rik. Een Cadet die vorig jaar nummer 2 werd. Toch ging de strijd redelijk gelijk op, met een kleine achterstand voor Quinton. Quinton echter begon vaak al voor de ‘allez’ en kreeg daarom na 5 waarschuwingen een gele kaart. Bij de stand van 12-14 gebeurde het weer en daardoor moest de scheidsrechter een rode kaart geven. Dat resulteerde in een punt voor de tegenstander. Daarmee was de wedstrijd voor Rik gewonnen. Quinton is hiermee 6e van deze leeftijdscategorie geworden.

Dag 2: Enli, Bo, Dirk Jan, Pepijn van Delden, Antonie en Quinton waren van de partij.

Het wedstrijdverslag van Bo, Pepijn en Antonie volgen nog.

Zowel Dirk Jan als Quinton eindigen in de 2e ronde van de poules als nummer 1. In de eliminatie’s hebben ze daardoor vrijstelling van de 1e eliminatie. Daarna schermt Dirk Jan tegen Pepijn en Quinton tegen Jonas van Alphen. Jonas geeft alles en haalt daar 10 punten mee, waardoor Quinton wint. Vervolgens in de halve finale speelt Dirk Jan tegen Elias Haubrok en wint. Quinton komt uit tegen Eric Seefeld en wint ook. De namen van de spelers voor de finale zijn bekend: Dirk Jan en Quinton. Het is een veel voorkomende strijd tussen deze vrienden en teamgenoten waarvan de uitkomst nooit te voorspellen is. Voor de pauze was het 8-3 voor Quinton. Daarna maakt Dirk Jan nog wel punten, maar kan het gat niet meer dichten. Het word 15-10 waardoor Quinton wint.

Hier de link naar de foto’s en filmpjes, met dank aan Patrick en Tunghai voor de foto’s van dag 2. Hier zijn de uitslagen na te kijken (ze zijn nu (27/5) nog niet ingevuld).

Mini-Klauw schermtoernooi, België, 10 mei 2014

SINT-NIKLAAS – Om 10:30 was de oproep, begintijd om je in te schrijven. Er was een nieuwe vloer, dat zag er al wat beter uit in deze oeroude gymzaal. Het relatief kleinschalige van dit toernooi met bijpassende sfeer was als vanouds. Er waren 2 poules waar Dirk Jan en Quinton goed doorkwamen. Beide jongens winnen hun eerste eliminatie, daarna moeten ze echter tegen elkaar schermen! In het spel gaat het redelijk gelijkmatig op, met een lichte voorsprong voor Dirk Jan. Beide heren krijgen onderweg een gele kaart omdat ze al starten voor de ‘Allez’  van de scheidsrechter. Dirk Jan wint omdat met de stand van 14-13 Quinton een rode kaart krijgt omdat hij weer te vroeg start. Dat is dan reglementair wel correct, maar natuurlijk nooit leuk om ze te verliezen, liever door een punt van je tegenstander.

Ze hadden hier wel heel netjes iedere leeftijdscategorie eigen prijzen gegeven. Zo kreeg Dirk Jan een 2e plek in de Miniemen categorie (2000-2001) en een 3e plek in die van de Cadetten (1999-1998). Quinton ging met brons uit de Miniemen categorie naar huis. Hier de link naar de foto’s en filmpjes.

Kind-Ouder dag met toneelschermuitvoering, 7 mei 2014

APELDOORN – Wat was het een gezellige avond! Eerst de uitvoering van een knap staaltje toneelschermen door een aantal senior leden die de schermzaal hadden omgebouwd naar een soort middeleeuws café. Vervolgens een demonstratie van 2 elektrisch geschermde partijen op wedstrijdniveau met commentaar van Georges. Daarna werden de ouders goed door de jeugdleden geïnstrueerd (en in gemaakt). We sloten de avond af met een hapje en een drankje.

Hier de foto’s en filmpjes. De hele gemonteerde film van het toneelschermen is nu ook beschikbaar. De actie’s begint om na 4 minuten.

Internationaal sabel schermtoernooi TSV Bayer, Duitsland, 3 mei 2014

DORMAGEN – Pas om 3 uur ’s middags zijn de jongens op sabel van 2000 aan de beurt. Er doen 20 spelers mee verdeeld in 2 poules. Dirk Jan en Quinton zitten elk in een andere poule. Dirk Jan zegt dat ie gemiddeld schermt en haalt na de poule de 9e plek. Quinton zegt dat hij zijn dag niet had, hij had maar 2 van de 6 wedstrijden gewonnen. Daarmee werd hij 16e van de poule, net nog aan de goede kant van de streep. Dat houdt dan in dat hij in de 1e eliminatie gaat spelen tegen de beste uit de poule! Tegen Barba. Quinton komt op 4 punten achterstand bij de pauze. Na die minuut gaat net nog door tot 1-7. Dan wordt Quinton wakker. Hij komt terug tot 9-9. Daar gaat het uiteindelijk mis, na vele simultanees probeert Quinton een variatie. Die gaat mis en Barba wint met 10-9. Quinton eindigt hiermee op de 16e plaats en mag naar huis.

Dirk Jan wint zijn 1e eliminatie tegen Houbrok. Daarna de 2e eliminatie tegen Barba. Als Quinton zijn partij had gewonnen, had Dirk Jan tegen Quinton moeten spelen… Dirk Jan en Barba gaan gelijk op, totdat Barba 5-4 maakt en het pauze is. Daarna loopt Barba via 6-6 uit naar 9-6. Dan komt Dirk Jan op 7 punten. Ook hier veel simultanees later maakt Barba zijn laatste punt en wint deze match. Dirk Jan krijgt een oorkonde voor zijn 7e plaats en mag naast het podium op de foto. Om 18:15 vertrekken we naar huis. Hier de foto’s en filmpjes van deze dag. Ook Jonas heb ik nog op film gezet.

Koningsdag Beekpark, 26 april 2014

APELDOORN – Janessa met haar vader, Antonie, Yannick, Brendan, Bo, Dirk Jan, Quinton en Kilian, Daarnaast waren Astrid en Bernhard van de partij. Yvonne was er ook nog. En Hans, hij deed de clinics voor een groot aantal geïnteresseerde kinderen. Samen met Astrid en ’s middags met Bernhard hebben we heel wat toneelschermacties uitgevoerd. Vanwege het wapengekletter betrok dat veel bekijks. Er is door de man van Astrid een serie foto’s gemaakt. Samen met die van sommige telefoontoestellen zijn die hier te zien.

Nederlandse Kampioenschappen Senioren, 12 april 2014

ROTTERDAM – Doordat op 13 april de Rotterdamse marathon van start gaat, was het nu al niet makkelijk om bij het Topsportcentrum te komen. Maar gelukkig was iedereen op tijd aanwezig. Het is een toernooi voor alle leeftijden, dus er doen ook (jong) volwassenen aan mee. Dat maakt het wel bijzonder. Volwassenen die alles op alles zetten en dan toch soms (net) niet van onze jeugd kunnen winnen. Snelheid en conditie zijn dan sterker dan strategie. Sabel heren was pas om 17:30 aan de beurt, na degen en floret. Voor de niet-schermers was het slecht supporten, we mochten niet op de schermvloer komen. Iedereen was gekwalificeerd voor de eliminaties.

Dirk Jan verloor zijn 1e eliminatie helaas met 12-15 en werd hierdoor 18e. Kilian speelde in zijn 1e eliminatie tegen Rik en verloor ook met 12-15. Hij werd daardoor 20e. Quinton won zijn eliminatie met 15-4 van meneer Smit. Daardoor moet hij zondag verdere eliminaties spelen, Zijn eerstvolgende tegenstander is door loting bepaald. Robbert Goossens. De regerend kampioen sabel heren. Alles is mogelijk…

Hier zijn de foto’s van dag 1.

Lekker vroeg op weg, voor de drukte en afzettingen voor de marathon. Als tussendoortje was er een oefening van de scheidsrechters die met hun Oger kleding een modeshow moesten doen. De mooie pakken deden het goed en de dame en heren hadden er zichtbaar schik in.

Om 10:00 begon de eliminatiewedstrijd van Robbert Goossens en Quinton Faas met Remco Middelveld als scheidsrechter. Met de minuut pauze bij 8 punten had Quinton er 3 gehaald. De einduitslag was 15-6 voor Robbert. Quinton werd hierdoor 16e van het toernooi met voor heren sabel 23 deelnemers. Later die dag is Robbert 1e geworden.

Hier de foto’s van de 2e dag.

Sportoriëntatiedag ‘Bijzondere Sporten voor Unieke Mensen’, 6 april 2014

APELDOORN – Surtout was deelnemer van dit bijzondere evenement georganiseerd door de Apeldoornse sportraad:

Onder het motto ‘Sport is voor iedereen!’ vond op zondag 6 april 2014 de eerste editie van de sportoriëntatiedag ‘Bijzondere Sporten voor Unieke Mensen’ plaats in het Omnisport Apeldoorn. Een sportevenement georganiseerd door verschillende vrijwilligers van organisaties die betrokken zijn bij de doelgroep ‘mensen met een speciale sportvraag in de begeleiding’.Op de sportoriëntatiedag werden door 20 verschillende sportorganisaties clinics aangeboden.Daarnaast kregen de ruim 400 bezoekers de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de informatiekramen. Dit met het doel om de bezoekers te stimuleren om naderhand daadwerkelijk te gaan sporten bij een sportorganisatie.

Willem was bezoeker en maakte foto’s. Er is ook een facebook pagina van dit evenement.

36e Schermtoernooi Challenge Wratislavia, Polen, 31 maart 2014

WROCŁAW – ’s Ochtends om 06:00 reden we met een grote bus naar Polen om aan de 36e editie van de ‘Challenge Wratislavia’ mee te doen. Dat lijkt vroeg, maar er gingen schermers en ouders mee die nog veel eerder uit bed moesten. Ik hoorde iets van 02:30… gekkenwerk!

Dit keer bestond de groep uit leden van Deropement Zutphen, PSV Eindhoven, Rapier Tilburg en Surtout Apeldoorn, aangevuld met begeleiders en coaches: totaal 23 mensen. De reis was lang, maar de bus was ruim, dus we hebben ons prima vermaakt. Onderweg zijn we nog van de weg gehaald voor een politiecontrole. Ze wilden al onze identiteitspapieren zien. Gelukkig had iedereen die bij zich en konden we ook snel weer verder rijden. Het was na zessen dat we bij het hostel aankwamen, daar werden de kamers verdeeld en kon iedereen zijn bagage wegbrengen.

Nadat iedereen zich voldoende had opgefrist zijn we wandelend naar restaurant Sphinx gegaan. Daar was echter de verdieping voor groepen zo vol met andere schermers, dat we aan kleine tafels beneden kwamen te zitten. Ook prima plek, gezellig gepraat en lekker gegeten.

Dag 2 begon met een door de begeleiders gesmeerd ontbijt in een geïmproviseerde eetzaal(tje). Het heeft allemaal goed gesmaakt, getuige de lege borden. Aansluitend met de bus naar de schermzaal, vast sfeer proeven en schermattributen kopen. Daarna bezochten we het museum met 1 schilderij. Iedereen kon het verhaal in het Nederlands volgen, ik vond het daardoor nog leuker en interessanter! Hierna met de bus terug naar het hostel. Daar heeft de eerste helft van de schermers een individueel gesprek gehad met de coach om zo doelen voor de wedstrijd te stellen en die ook later terug te lezen en weer aan te vullen. De rest van de middag hebben we ons goed vermaakt op het marktplein, Er waren living statues maar er was ook een bellenblazer met hele grote zeepbellen. ’s Avonds aten we bij een restaurant met een Georgische keuken. Het was betaalbaar en ze hadden voldoende plek voor ons, maar bovenal was het verrassend lekker! Na dit diner was er nog plek voor een ijsje. De lokale McDonald’s werd bezocht. Even uitzoeken wie wat wil, later bleek dat deze vestiging slechts 2 smaken McFlurry had. Toch zijn alle liefhebbers blij gemaakt met een smakelijk ijsje. Eenmaal weer in het hostel nog even de laatste individuele gesprekken en daarna op tijd naar bed!

Dag 3, de toernooi dag. Op tijd ontbijten en naar de schermzaal om zo de rust te hebben om de eerste schermers voor te bereiden. Dit keer schreven zich 2190 schermers in uit 26 verschillende landen. Dat is verdeeld over het hele toernooi (dat 4 dagen eerder begint met 2 dagen degens en 2 dagen floret). Dit jaar kwamen er meer schermers uit het buitenland (1159) dan uit Polen (1031). De uitslagen zijn hier te vinden.

Vol goede zin begon iedereen aan de poules. Quinton schermde in de poule jongens sabel 1999/2000 tegen nummer 63, daar maakte hij 2 punten, tegen nummer 125, daar won hij van. Nummer 27 gaf slechts 3 punten weg en tegen nummer 5 kon Quinton slechts 1 punt maken. Tenslotte de wedstrijd tegen de nummer 71 verloor Quinton met 4 punten. Al met al 1 gewonnen en 5 verloren. Goed voor een 99e plek, boven de 95e plek gingen de schermers door voor de eliminatiewedstrijden. Voor Quinton was het helaas afgelopen…

Met de andere schermers van ons team verliep het op soortgelijke wijze, anderen hadden kwamen verder. Zo is Dirk Jan op de 82e plek geëindigd, na een gewonnen poule, maar een verloren eliminatie (8-15) van de Russische Andrey Syslov. Tim en Alexander van Deropement eindigden respectievelijk op plek 111 en 102. Tim (PSV) eindigde op de 127e plek. Bente (Deropement) tenslotte, die heeft heel wat eliminaties gespeeld en kwam daarmee op de 28e plek. 1e eliminatie tegen de Duitse Erik Jantzen (15-8), 2e eliminatie tegen de Hongaarse Richard Romzsa (15-12). 3e eliminatie tegen de Britse Jamie Craze. Daar verloor Bente nipt met 15-14. Geen echte overwinning voor Jamie naar mijn mening, maar in dit spel voldoende. Bente haalde met zijn 28e plek van de 135 spelers een score van 20.7% en daarmee de hoogste van de Nederlanse sabreurs. In deze groep jongens sabel 99/00 deden in totaal 135 schermers mee.


Enli won de poule meisjes sabel 2001/2002. In haar eliminatie moest ze het echter opnemen tegen de Poolse Emila Rowińska. Enli haalde nog 7 punten, maar dat was niet genoeg, Emila won met 12 punten en daarmee was voor Enli dit toernooi klaar. Enli eindigde op de 34e plek, haar groep bestond uit 75 schermers.

Bo en Laura (Rapier) deden aan de poule meisjes sabel 1999/2000 mee. Zowel Bo als Laura lukte het niet om de poule te winnen. Bo werd 75e en Laura 81e van de 92 schermers in deze groep. Als je plaatsing hoger was dan 64, dan mocht je nog aan de eliminaties meedoen.

In de categorie jongens sabel 2001/2002 deden Bote en Jonas (beide van PSV), Daan Weber (Holland Schermen) en Daan (Rapier) mee. Alle vier kwamen ze in de poule uit boven de ondergrens en mochten dus allemaal aan de eliminaties meedoen.

Jonas had de eerste eliminatie vrijstelling en speelde daarna tegen Daniel Yeremenko. Die was te sterk, de uitslag was 6 voor Jonas en 12 voor Daniel. Jonas eindigde dit toernooi op de 49e plek.

Bote had ook vrijstelling en duelleerde daarna met Egor Golod. Bote maakte 5 punten en Egor 12, dus eindigde hiermee voor Bote op de 46e plek deze 36e editie van ‘Challenge Wratislavia’

Daan van den Busken vond de Poolse Ksawery Czajkowski als tegenstander in zijn eerste eliminatie. Hij verloor echter met 8-12. Hier viel het doek voor Daan. Hij eindigde hiermee op de 70e plek van zijn groep.

Daan Weber is in dit toernooi al op floret uitgekomen. Hij wil echter ook graag op degen spelen. Hij had zoveel punten gewonnen in de poule dat hij vrijstelling kreeg van de 1e eliminatie. In de 2e eliminatie won hij van de Russische Oleg Saichenko met 12-9. De 3e eliminatie tegen eveneens de Russische Andrey Knyzev verloor Daan echter met 10-12. Hij eindigde hiermee op de 20e plek; de hoogste notering van sabel Nederland op dit toernooi, procentueel gezien net iets lager dan Bente. In totaal deden er 100 spelers mee in deze leeftijdscategorie.

Omdat er geen podiumplekken voor ons inzaten en het nog relatief lang zou duren voordat de finales gespeeld werden, kozen de schermers unaniem om de finale niet te zien, maar terug naar het Hostel te gaan.

Dag 4, de thuisreis. Georges had een bakker gevonden die de broodjes zou gaan leveren voor de lunch op de terugweg. Het kleine winkeltje had echter geen 60 broodjes op voorraad, maar kon dat wel snel afbakken. Dus om 07:00 vertrokken we met de bus naar Nederland met een groot krat met 60 heerlijke, nog na-dampende verse broodjes. De paar dagen waren heel zwaar geweest, waardoor alle schermers – op 1 na – de eerste 2 uur van de thuisreis niet wakker konden blijven. Dat gold ook voor veel van de begeleiders en coaches… Later die dag vielen er vaker mensen in slaap, sommige daarvan kregen een Jigglypuff gezichtsbehandeling, wat tot veel hilariteit zorgde.

Ook nu weer trokken we de aandacht van het Duitse politieapparaat. Nu was het de douane die de papieren van de chauffeur wilde zien. Die waren keurig in orde, dus we mochten ook nu weer gewoon verder rijden.

Bij een stop op een parkeerterrein had de buschauffeur de motor per ongeluk op contact laten staan. Daardoor was de accu leeggelopen en wilde de motor niet meer starten. Hij legde het netjes uit en vroeg de kinderen te helpen door de bus aan te duwen. Met zo’n grote groep gaat dat heel gemakkelijk was zijn ervaring. Had ik al verteld dat het vandaag 1 april was? Maar goed, het duwen viel wel tegen want de bus stond op de handrem. De kinderen namen het grapje goed op en sprongen vrolijk weer in de bus, klaar voor de laatste paar honderd kilometer. Vanaf de Nederlandse grens konden we weer goed communiceren met het thuisfront om de aankomsttijd door te geven aan de ophalers.

Onderandere Tunghai en ik hebben foto’s gemaakt. Er was veel te zien en te beleven de afgelopen dagen, dus het zijn er weer veel geworden. Een samenvatting van alle foto’s is hier te vinden: top 16 foto’s.

Alle foto’s vind je hier: 1e dag2e dag3e dag en de 4e dag

24e Internationale Willem Eggert toernooi, 16 maart 2014

PURMEREND – Dirk Jan en Quinton deden mee aan dit kwalificatietoernooi voor de Nederlande Kampioenschappen voor senioren. Er waren nog 11 deelnemers op sabel: 1 Columbiaan, 1 Belg en de rest uit ons land. 3 Dames en de rest heren. Alle leeftijden in 1 toernooi: vanaf 14 tot 45+ jaar.

Dirk Jan en Quinton begonnen in 2 verschillende poules. Tegen allemaal grotere, volwassener en meer ervaren tegenstanders. Ze eindigden na deze poule respectievelijk op de 12e en 10e plek. Dirk Jan speelde in de eliminatie tegen Martijn Polak. Het eindigde met 15/11 voor Martijn. Dirk Jan was hierdoor uitgeschakeld. Quinton speelde in de eliminatie tegen Marijn de Jong. Quinton overleefde door met 15/14 te winnen. Hij mocht nog een eliminatie spelen: tegen Sophie Smits. Die tegenstand was te groot, hij verloor met 10/15. Ook voor Quinton was het nu afgelopen. Dirk Jan behaalde op dit N.K. senioren kwalificatietoernooi een 12e plek, Quinton eindigde op de 8e plek. Het was een goede oefening voor schermen op dit niveau. Er zijn ook een paar foto’s gemaakt.

Gele Ridders sabeltoernooi, 15 maart 2014

ARNHEM – Schermvereniging Scaramouche in Arnhem heeft op 15 maart voor het eerst het Gele Rijders Toernooi georganiseerd. Het is was inderdaad zoals al op de uitnodiging vermeld stond een laagdrempelig toernooi met veel jonge deelnemers. In totaal werden maar liefst 4 poules gevuld met Kuikens. Voor veel kinderen was het hun eerste ervaring met elektrisch schermen en dat was goed te merken. Er was behoorlijk wat hulp nodig om alle schermers steeds aan en af te koppelen. Drie leden van Surtout waren van de partij, allen ingedeeld bij de Benjamins. Justin en Antonie zaten in de ene poule, Enli in de andere. Na de eerste ronde werden alle Surtout leden ingedeeld in de A-poule en na nog eens drie wedstrijden kwam Enli als winnares uit de bus, Justin en Antonie werden gedeeld 3e. Alle Surtout deelnemers stonden dus op het podium! Maar het belangrijkste is dat ze een hele leuke en leerzame ochtend hebben gehad. De beloning bestond uit een lekkere pannenkoek en een medaille.

Dit verslag is gemaakt door de moeder van Antonie. Erg fijn, zo’n live verslag! Heel erg bedankt hiervoor! Bekijk hier de eerste foto’s,

6e Internationale Delftse Tegeltjestoernooi, 23 februari 2014

DELFT – De dag begon vroeg: het appèl voor heren sabel was om 09:00. Dirk Jan en Kilian reden met Yvonne en Ria naar dit dubbele toernooi: senioren individueel en senioren equipe. Het leeftijdsverschil en de hoeveelheid jaren schermervaring was veelal groot, daardoor waren de partijen stuk voor stuk grote uitdagingen én erg leerzaam. Dirk Jan zat – net als Kilian – in een poule met een grote variëteit aan tegenstanders: van vergelijkbare schermmaatjes tot Nederlands kampioenen. Hierdoor kwam Dirk Jan op de 25e plek en Kilian op de 23e. Er deden 32 deelnemers mee. Iedereen ging door naar de eliminatie’s. Dirk Jan moest het opnemen tegen Rik Adema. Helaas was Rik een maatje te groot voor Dirk Jan. Rik won met 15/2. Kilian kwam uit tegen schemmaat Rik Theijssen. Rik won van Kilian met 15/6,

’s Middags waren de equipe’s aan de beurt. Dirk Jan speelde in het team met Max en Tim (allebei van Deropement), Kilan speelde in het team met Rik (Scaramouche) en Matthijs (Deropement). De tegenstanders waren ook nu weer van verschillende kalibers, dus heel leerzaam om tegen te spelen. Uitslagen van de equipes zijn nog niet bekend.

Hier komen (later) de foto’s. Hier de link naar de organisatie (nu nog van 2013).

Bezoek aan de oudste schermvereniging ter wereld, 15 februari 2014

GENT – Al in het gedicht bij de Sinterklaascadeautjes stond dit bezoek reeds aangekondigd: een bezoek aan ’s werelds oudste nog bestaande schermvereniging: Sint-Michielsgilde in Gent, België. Om 9:00 reden we met 5 auto’s en 28 personen richting Gent. Onderweg werden we verrast op een Belgische wafel met slagroom! Ook was er een smoothie en koffie en thee. Na wat parkeerperikelen in Gent begonnen we met een bezichting van kasteel Gravensteen.

Daarna deden we een speurtocht in Gent. We werden door de binnenstad naar de schermzaal van Sint-Michielsgilde geleid: de bovenzaal van de Lakenhalle. Aldaar bezichtigen we eerst het museum waar allerlei zaken uit de 400 jaar oude historie van deze schermvereniging te zien waren. Ook hebben we als Nederlandse schermclubs Surtout en Deropement een fraai aandenken overhandigd. Onze gastheer: Servaas Breyne van de schermvereniging was blij verrast met dit cadeau en vertelde dat hij er een mooie plek voor zou regelen.

Hierna was er tijd voor een schermtraining van deze Servaas, die op hoog niveau geschermd heeft en nu een van de trainers van deze schermvereniging was geworden.

Het laatste onderdeel van deze dag was aangebroken: de bekendste Belgische culinaire warme maaltijd: Vlaamse Frites! Yvonne had een restaurant gevonden waar we met ons 32-en in konden. Als toetje hadden we een traktatie van Hans, hij was deze dag jarig en werd door ons luid bezongen.

Moe maar heel voldaan begonnen we aan de terugreis. Onderweg spoelden we bijna weg door een enorme plensbui – kort maar heel hevig. Rond 21:00 waren we weer thuis en zat ons avontuur erop.

Secretaris Yvonne en voorzitter Ria: hartelijke dank voor de geweldige organisatie en Georges, bedankt voor de begeleiding, de speurtocht en het leuke idee!

Alle foto’s verzamelen we hier. Hier de foto’s die Georges gemaakt heeft. En hier de foto’s die de man van Astrid gemaakt heeft. Lammert, Georges en Michiel: hartelijke dank voor de fraaie foto’s!

Jeugdpuntentoernooi, 8 februari 2014

EDE – Wie heeft hier iets leuks over te melden, of een sfeer impressie? Wie weet er wie er van Surtout een diploma kregen?

Hier de foto’s van Willem.